Odeljenje periodike Biblioteke Beograda, koje se nalazi na Studentskom trgu 19, sadrži bogat fond serijskih publikacija i predstavlja jedinu čitaonicu dnevne štampe u Beogradu. Fond ovog Odeljenja čini više od 1.300 naslova časopisa i novina ukoričenih u 27 hiljada svesaka, koji se mogu koristiti samo u čitaonicama.

Odeljenje periodike Biblioteke Beograda, koje se nalazi na Studentskom trgu 19, sadrži bogat fond serijskih publikacija i predstavlja jedinu čitaonicu dnevne štampe u Beogradu. Fond ovog Odeljenja čini više od 1.300 naslova časopisa i novina ukoričenih u 27 hiljada svesaka, koji se mogu koristiti samo u čitaonicama. Odeljenje periodike u proseku godišnje poseti oko 16 hiljada korisnika.
– Najveći broj naših korisnika su naučni radnici i studenti. Naučne radnike uglavnom interesuju novine između dva svetska rata, dok studenti traže naslove koji se bave književnošću i istorijom. Takođe, studenti našu naučnu čitaonicu često koriste i za učenje, rekla je za Danas Milanka Babić-Vukadinov, šef Odeljenja periodike.

Tradicija Beogradskog čitališta

Odeljenje za periodiku svojim radom nastavlja tradiciju Beogradskog čitališta koje je postojalo još u 19. veku. Naime, još tridesetih godina 19. veka u Vozarevićevom Čitalištu i četrdesetih godina u Kasini dolazili su istaknuti građani kako bi tu dnevno čitali svetske novosti.

Najstarija publikacija u Odeljenju je Serbski časopis iz 1825. godine, koji izlazi i danas pod imenom Letopis Matice srpske, a predstavlja najstariji srpski književni časopis. Isto tako, petinu fonda čine naslovi iz 19. veka, kao što su Novine serbske iz carstvujuščega grada Viene, Javor, Neven, Stražilovo, zatim Danica Ilirska, Slavjanski rodoljub, Glasnik Serbskog učenog društva i drugi. U fondu su i važni naslovi iz 20. veka: Politika, Vreme, Borba, Bazar, a čuvaju se i službene periodične publikacije kao Službeni glasnik Republike Srbije i Službeni list grada Beograda.
– Katalog periodike nalazi se trenutno u lisnom obliku u kataloškim kutijama, ali cilj nam je da do jeseni bar naslovni katalog prebacimo u elektronsku formu. Takođe, plan nam je da za naredne četiri godine pokušamo da i veći deo fonda stavimo u elektonsku formu, kako bi naslovi bili dostupni građanima i putem Interneta, navodi Babić-Vukadinov.
U ovom Odeljenju nalazi se i čitaonica dnevne štampe, u kojoj su građanima na raspolaganju desetak najznačajnijih naslova dnevnih novina. Čitaonica radi svakog radnog dana od osam do 20, a subotom od osam do 14 časova.
– Čitaonica dnevne štampe ima samo osam mesta, tako da je svakodnevno ovde prepuno ljudi. Najveći broj onih koji dolaze da čitaju dnevne novine su penzioneri i siromašniji građani. Potreban je veći prostor za ovu čitaonicu, s obzirom da je ona jedina ove vrste u gradu, objašnjava nam Babić-Vukadinov.
Usluge Odeljenja periodike mogu koristiti članovi Biblioteke grada Beograda, a postoji mogućnost i privremenog upisa na nedelju dana u iznosu od 150 dinara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari