"Mislim da je trenutno gore samo u pojasu Gaze": Predsednik Srpske liste kaže da Srbi sa Kosova očekuju međunarodnu reakciju zbog dinara 1foto: Printscreen/YouTube/Kosovo Online

Predsednik Srpske liste i direktor KBC Kosovska Mitrovica Zlatan Elek poručio je da su Srbi juče na veličanstvenom skupu u Severnoj Mitrovici poslali poruku da su apsolutno protiv odluke vlasti u Prištini da ukine dinar, jer bi ih to dovelo u nepodnošljiv položaj.

Elek je gostujući u Jutarnjem dnevniku RTS naglasio da je cilj kosovskog premijera Aljbina Kurtija i njegove administracije da se isele Srbi sa teritorije Kosova i da nastupi potpuni egzodus Srba.

„Šta misle Srbi o ovoj odluci Kurtija najbolje su pokazali juče na ovom skupu gde je bilo između 6.000 i 7.000 Srba što južno što severno od Ibra. Sve Kurtijeve odluke su uperene direktno protiv Srba sa ovih prostora. Podsetiću vas na neke: zabrana vakcinacije za vreme Kovid pandemije, zabrana svih sportskih događaja na teritoriji KiM na kojima učestvuju bilo kakve sportske ekipe iz Srbije, zabrana kulturnih manifestacija, zabrana uvoženja dnevne i nedeljne štampe koja dolazi iz Srbije, zabrana uvoženja udžbenika za osnovno i srednje obrazovanje kao i za fakultete, zabrana uvoza srpske hrane pa nam je nametnuno da jedemo i uvozimo hranu iz Severne Makedonije, Albanije, Crne Gore idrugih zemalja, zabrana izgradnje zgrade Univerziteta, zabrana izgradnje zgrade za socijalno najugroženije kategorije i dodela stanova za njih, zabrana izgradnje škole za Rome i druge manjine u Severnom delu Kosovske mitrovice i na kraju zabrana odnosno ukidanje dinara i platnog prometa“, nabrojao je Elek.

Poručio je da Srbi očekuju adekvatnu reakciju međunarodne zajednice koja je garant spovođenja svih sporazuma iz 2013. i 2015. godine, a koji su potpisani u Briselu.

„Očekujemo mnogo oštriju reakciju i zemalja Kvinte i međunarodne zajednice. Nadamo se da će vlasti u Prištini pokušati da razumeju sve i da odustanu od ovakve uredbe koju su doneli kako bi nam omogućili da živimo dostojno čoveku na ovim prostorima“, naglasio je Elek.

Kako dodaje, na Kosovu, gde je najteže biti Srbin, u ovom teškom vremenu stradanja i iskušenja za srpski narod, najbitnije za sve je da pokažu jedinstvo, što su juče i učinili na skupu. Ističe da, iako je odlukom CBK ugroženo 80.000 ljudi, ohrabruju ih izjave predsednika Srbije Aleksandra Vučića koji je jasno rekao da novca ima dovoljno.

„Vučić je kazao da će se država potruditi da nađe rešenje kroz dijalog sa vlastima u Prištini kako bismo sva ta primanja dobili na vreme. Moram podsetiti da unazad 12 godina nije bilo nikakvog kašnjenja bilo kojeg primanja, plate su često uvećavane i očekujem o međunarodne zajednice da napravi adekvatan pritisak na vlasti u Prištini da se ovo pitanje reši dijalogom a na dobrobit Srba na KiM“, naglasio je predsednik Srpske liste.

Na pitanje da li ima napretka u postupku smene gradonačelnika opština na severu posle peticija, kazao je da tu i dalje nema nikakvog odgovora nadležnih.

„Još nema nikakvog odgovora na uspešno sprovedenu peticiju na kojoj je narod rekao šta mislii gde je prikupljeno mnogo više potpisa nego što je potrebno po navodnom administrativnom uputstvu koje je došlo iz Prištine. Nema odgovora ni za lokalne izbore, sve što je Kurti do sada rekao pogazio je, najbolji primer za to je neosnivanje ZSO koja je potpisana 2013. i 2015. godine. On gazi i ne poštuje svoj Ustav. Do dana današnjeg nije vraćeno zemljište manastiru Visoki Dečani u okolini Đakovice. Očito je da se ovde radi o čoveku koji apsolutno nema razumevanja za Srbe na KiM koji želi da nas svede na minimalan broj i da nas dovede na ividu egzodusa i obesmisli ZSO koja po Briselskom sporazumu ima ovlašćenja koja idu u prilog Srbima na KiM“, naglasio je Elek.

Zaključio je da Srbi na Kosovu danas žive u getou u militarizovanoj zoni, naročito na severu gde je prisutan veliki broj policajaca sa dugim cevima, kojima se svaki dan maltretiraju građani, upada se u zdravstvene institucije, u institucije Privremenih organa, širom Kosova,

„Jednom rečju Srbi su obespravljeni u svakom pogledu. Osim ove torture koju Srbi svakodnevno trpe, nasilno im se oduzima zemljište za vojne i policijke baze. Nigde u svetu ne postoji toliko patrola na tako maloj teritoriji kao što je na severu KiM. Na regionalnom putu između Zvečana i Leposavića grade se bunkeri, mitraljeska gnezda, čekpointi na kojima se obavezno zaustavljaju i pretresaju sva vozila sa srpskim oznakama. Mislim da je trenutno gore samo u pojasu Gaze. Posebno me brine što se sve ovo dešava pred očima Euleksa, Kfora, Umnika koji su garant mira i bezbednosti ovde. Brine nas iseljavanje Srba sa KiM. Brine nas i to što gotovo nema povratka posle 25 godina od 1999. godine. Sve ove pomenute snage, kao i zemlje Kvinte su garant za povratak Srba na njihova vekovna ognjišta“, kazao je Elek.

Podsetio je da ljudi koji nemaju svoje duhovno nadahuće i identitet nemaju svoju istoriju, a zna se šta se dešava sa takvim narodom.

„Opredeljeni smo da ostanemo ovde i to ćemo uraditi uz našeg predsednika, vladu i Kancelariju za KiM“, zaključio je Elek.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari