"Ko sme, taj ume": "Narodna odbrana" flajerima u Mitrovici savetuje kako razbiti auto "Kurtijeve policije" i pružiti otpor; Srpska lista: Podmetačina 1foto: KoSSev

U više grupa na Telegramu, a potom i na drugim društvenim mrežama, sinoć su objavljene fotografije flajera kojima se poziva na „otpor Kurtijevoj policiji“, a koje potpisuje „Narodna odbrana“. Srpska lista se ubrzo oglasila saopštivši da je u pitanju podmetačina i pozvala građane da ne nasedaju na provokacije, uz informaciju da su se flajeri pojavili u večernjim satima.

Kosovska policija kaže da su njihovi službenici navodno pronašli flajere još u poslepodnevnim satima, uz sumnju da su isti navodno distribuirani tokom i posle protesta u severnom delu Mitrovice.
Šta piše u flajerima

Flajeri koji su sinoć objavljeni na društvenim mrežama ispisani su na ćirilici. Na samom vrhu flajera stoji srpska zastava, a odmah ispod „Narodna odbrana“.Na jednom od letaka ispisano je, kako se navodi, „uputstvo za otpor Kurtijevoj policiji“.

Na drugom flajeru koji je objavljen na društvenim mrežama nalazi se „uputstvo za pravljenje koktela“, a potom i poruka o „obaveznom suprotstavljanju“, tj:

„Kada Kurtijeva policija hapsi i maltretira Srbina, obavezno mu pomozite da se odbrani od terora!!!“.

Ovaj letak potpisan je porukom „Otpor počinje sada!!! nastaviće se, Narodna odbrana“.

Srpska lista: Podmetačina – hoće da okrive Srbe za eventualne incidente

Ubrzo nakon što su se mrežama proširile fotografije navodnih letaka, oglasila se Srpska lista uz tvrdnju da su se oni u večernjim satima pojavili na ulicama Severne Mitrovice.

Ova stranka je pozvala građane da „ne nasedaju na provokacije i podmetačine nekakve Narodne odbrane“.

„Molimo naše sugrađane da ostanu mirni, jer su ovakve akcije, ko god ih sprovodio, usmerene protiv mira i čine se sa zlom namerom u cilju dalje destabilizacije, kako bi se Srbi okrivili za eventualne nove incidente“, poručuju iz Srpske liste.

Ova stranka čak povezuje flajere sa „nekim“ ko „ugnjetava Srbe“, bez preciziranja na koga misle.

„Nekome je, očigledno, namera da predstavi Srbe kao nasilne i sa sebe skrene pritisak koji ima zbog ugnjetavanja Srba. Srpski narod sa Kosova i Metohije će mirnim metodama nastaviti da se bori za zaštitu svojih prava i interesa na ovim prostorima“, podcrtali su iz Srpske liste.

"Ko sme, taj ume": "Narodna odbrana" flajerima u Mitrovici savetuje kako razbiti auto "Kurtijeve policije" i pružiti otpor; Srpska lista: Podmetačina 4
Printskrin Kosovo online/Srpska lista

KP: Sumnjamo da su podeljeni tokom i posle protesta

I dok je do novinara i javnosti informacija o flajerima došla tek sinoć, iz Kosovske policije za KoSSev tvde da su jos ranije tokom dana obavešteni o njima, odnosno da su ih navodno u poslepodnevnim satima pronašali.

Kosovska policija sumnja da su flajeri navodno „distribuirani“ tokom i posle jučerašnjeg protesta u severnom delu Kosovske Mitrovice, kazao je kasno sinoć za KoSSev zamenik komandira Kosovske policije  za region Sever, Veton Eljšani.

Ovaj protest održan je na mitrovičkom šetalištu protiv uredbe Centralne banke Kosova kojom je dinar kao valuta izbačen iz platnog prometa na Kosovu.

Kosovska policija je u svom saopštenju nakon ovog protesta ocenila da je isti protekao mirno i da „nije bilo incidenata“.

Navodi da je procedura u toku, da su u kontaktu sa Tužilaštvom, te da će se u utorak znati koji će biti naredni koraci.

„Nastala nova organizacija“

O navodnom pojavljivanju flajera na ulicama Kosovske Mitrovice osim medija na Severu Kosova, izvestili su i portali u Prištini.

Među njima je i Koha, koja piše da je navodno autor letaka „nova organizacija“, te da je „distribuciju“ flajera potvrdio predsednik Skupštine Opštine Severna Mitrovica, Nedžad Ugljanin.

„Informacija sa terena je da je večeras nastala nova organizacija ‘Narodna odbrana’ i delili su letke da koktelima, kamenicama i drugim stvarima odgovaraju protiv policije i protiv opštinske uprave“, rekao je Ugljanin za KTV.

"Ko sme, taj ume": "Narodna odbrana" flajerima u Mitrovici savetuje kako razbiti auto "Kurtijeve policije" i pružiti otpor; Srpska lista: Podmetačina 5
foto Printscreen YouTube Kosovo Online

Gde su flajeri?

I dok iz Kosovske policije tvrde da su flajere pronašli u poslepodnevnim satima, a Srpska lista i predsednik SO Severna Mitrovica – da su se oni tek uveče pojavili na ulicama, novinari naše redakcije nisu uspeli sinoć da ih pronađu.

Novinari su u nekoliko navrata sinoć pokušavali da ih pronađu na ulicama grada, ili u ulazima, ali u delovima koje su obišli ih nisu pronašli.

Na pojedinim telegram grupama se piše da su se flajeri navodno pojavili u pojedinim poštanskim sandučićima u severnom delu Kosovske Mitrovice, ali i da su se čak delili u drugim opštinama.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari