Manje budžetskih sredstava za dnevne usluge osoba sa invaliditetom u Kragujevcu: Doktorka Milena Stojanović 1Foto: Za Kragujevac - Znamo se!

 

Prošlog četvrtka, kao što je Danas već pisao, usvojen je budžet Grada Kragujevca za 2024. godinu. I dok, što se tiče opozicije, rasprava o njemju još traju, prilikom usvajanja budžeta dr Milena Stojanović, odbornce liste „Za Kragujevac – Znamo se!”, čiji je nosilac dr Miroslav Stojanović Džiga, skrenula je pažnju na socijalni položaj osoba sa invaliditetom.

– Iako se problematika invalidnosti i položaja osoba sa invaliditetom i njihovih porodica prožima kroz različite oblasti, kao što su pristupačnost, komunalne delatnosti i infrastruktura, obrazovanje, zapošljavanje, zdravstvena zaštita, socijalna zaštita…, današnje izlaganje ću posvetiti temi socijalne zaštite, koja do sada nisam čula, pomenula je doktorka Stojanović za skupštinskom govornicom.

Upoređujući budžet iz 2023. sa predloženim budžetom za 2024. godinu ona je uočila da su budžetska sredstva za Dnevne usluge u zajednici smanjena za 450.000 dinara.

– Neko će reći da je to zanemarljiv iznos u odnosu na prethodnu godinu, ali molim vas da imate u vidu da je to ozbiljna poruka za korisnike ovih usluga, istakla je ona.

Dnevne usluge u zajednici su veoma važan element podrške osobama sa invaliditetom i njihovim porodicama, koje omogućavaju njihovo aktivno uključivanje u zajednicu, poboljšavaju kvalitet života i preveniraju institucionalizaciju.

– U Kragujevcu je Odlukom o socijalnoj zaštiti grada Kragujevca utvrđeno funkcionisanje 15 usluga socijalne zaštite, između ostalog: dnevni boravak za decu i mlade sa smetnjama u razvoju, dnevni boravak za decu iz porodica u riziku, dnevni boravak za decu sa poremećajima u ponašanju, predah smeštaj za decu i mlade sa smetnjama u razvoju, dnevni boravak za odrasle osobe sa smetnjama u razvoju, pomoć i nega u kući za odrasle i starije osobe, dnevni boravak za starije osobe, prihvatilište za decu i mlade, pri-hvatilište za žrtve nasilja u porodici, prihvatilište za odrasle i starije osobe, savetovalište za brak i porodicu, socijalno stanovanje u zaštićenim uslovima, stanovanje uz podršku za mlade koji se osamostaljuju, perso-nalna asistencija i lični pratilac deteta, navela je Milena Stojanović.

Po njenim rečima osobe sa invaliditetom su korisnici 4-5 napred navedenih usluga (dnevni boravak za decu i mlade sa smet-njama u razvoju, dnevni boravak za odrasle osobe sa smetnjama u razvoju, pomoć i nega u kući za odrasle i starije osobe, personalna asistencija i lični pratilac deteta).

– Položaj OSI u društvu, direktno utiče na sve članove porodice te osobe i njihovo blisko okruženje. S jedne strane, porodica predstavlja osnovni oslonac za većinu OSI, a sa druge strane, isključenost OSI direktno pogađa i članove njihovih porodica, koji neretko „nose teret onoga” što društvo nije moglo, ili želelo da ponese, smatra ona.

Razvijenost usluga u zajednici, po njoj, nije dovoljna, a obuhvat korisnika sa invaliditetom ovim uslugama u odnosu na postojeće potrebe je jako mali.

Uslugu Dnevnog boravka za odrasle sa smetnjama u razvoju trenutno koristi 15 osoba, što ne zadovoljava postojeće i narastajuće potrebe u zajednici.

– U gradu trenutno ne postoji ni jedna usluga koja podržava osobe sa autizmom starije od 25 godina, ističe doktorka Stojanović.

Nedovoljan obuhvat korisnika u odnosu na potrebe u zajednici je uočljiv za uslugu personalne asistencije (trenutno uslugu koristi 10 korisnika), uslugu Pomoć u kući, Lični pratilac deteta.

– Usluge Pomoći u kući koristi zanemarljiv broj korisnika sa invaliditetom, uglavnom u centralnoj gradskoj zoni. Smanjenje budžetskih sredstava ozbiljno će ugroziti održivost i razvoj usluga socijalne zaštite. Osobe koje neposredno pružaju usluge korisnicima, plaćene su na nivou minimalne cene rada, a pojedini se angažuju i sa naknadama manjim od minimalne cene rada, navela je ona obraćajući se kolegama odbornicima u gradskom parlamentu.

Cena participacije korisnika za pojedine usluge u gradu Kragujevcu (kao što je participacija za uslugu personalne asistencije određena gradskim Pravilnikom) trenutno je najviša na nivou Republike Srbije.

– Svesni smo da je kolač u okviru budžeta ograničen, da svako želi da dobije što više, ali imajte u vidu značaj koji imaju dnevne usluge u zajdnici na kvalitet života osoba sa invaliditetom i njihovih porodica, većina ovih porodica je siromašna, ili se nalazi na granici siromaštva, zaključila je na kraju svog izlaganja o socijalnom položaju osoba sa invaliditetom u Kragujevcu dr Milena Stojanović prilikom sednice na kojoj je usvojen budžet grada za ovu godinu.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari