U Kragujevcu predstavljen Vodič za unapređenje položaja osoba sa invaliditetom 1Foto: Grad Kragujevac

Vodič za praćenje Strategije za unapređenje položaja osoba sa invaliditetom (OSI) predstavljen je danas u Kragujevcu.

On je namenjen jedinicama lokalne samouprave, organizacijama koje se bave položajem OSI, ali i zdravstvenim, socijalnim i obrazovnim institucijama.

Doktorka Milena Stojanović, predsednica Centra za samostalni život osoba sa invaliditetom Srbije i Kragujevca istakla je da je strategija doneta još 2020. godine, ali da zbog pandemije nije mnogo urađeno na njenom promovisanju.

– Taj dokument ne pretenduje da reši sve probleme koje se tiču položaja OSI i ostvarivanje njihovih prava, ali daje smernice i preporuke lokalnim zajednicama na koji način bi trebalo da uzmu učešće u sprovođenju aktivnosti u okviru svojih akcionih planova. Za nas je važno uspostavljanje funkcionalnog i efikasnog mehanizma u kome će učestvovati i same osobe sa invaliditetom ili predstavnici organizacija OSI kako bi ona zaživela na lokalnom nivou, istakla je Stojanović.

Načelnica Odeljenja za socijalnu zaštitu Lela Petrović je istakla da je Strategija od značaja za svaku lokalnu samoupravu, jer ukazuje na njene obaveze, ali i da će poslužiti kao primer dobre prakse za uspostavljanje mehanizama za praćenje i drugih strateških dokumenata na loklanom i na republičkom nivou.

Vodič koji je danas predstavljen realizovan je u okviru projekta Primeni, prati, promeni, a sprovodi ga Centar za samostalan život OSI Srbije.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari