Rampa na Klinici za neorologiju UKC Kragujevac ometa dolazak teško pokretnih pacijenata na preglede 1Foto: Z.S.M.

Pre dvadesetak dana u Univerzitetskom kliničkom centru Kragujevac postavljena je rampa na ulasku u Kliniku za neurologiju. Za teško pokretne i nepokretne pacijente UKC- a novopostavljena rampa otežava pristup lekarima, dok uprava UKC smatra da je to bolje rešenje od dosadašnjeg za pacijente, ali i sve zaposlene.

Čitaoci Danasa javili su nam da su bili zatečeni kada je postavljena rampa, kako kažu, „nikla je preko vikenda polovinom juna“.

Prema njihovim rečima, pacijentima koji dolaze u Kliniku za neurologiju zbog lečenja ili primanja  terapije, a polupokretni su ili nepokretni, ne mogu pravo iz kola u tu zdravstvenu ustanovu, kao što je to bio slučaj dosad.

– Na ulasku u Kliniku postoji kakva-takva rampa za teško pokretne obolele, koja nije bila možda idealna ali sada se vozilom ne može direktno do nje – ističu oni.

Sa druge strane, u upravi  UKC Kragujevac kažu da su samo izašli u susret pacijentima i zaposlenima.

„Sa namerom da se izađe u susret potrebama pacijenata, koji se leče u našoj zdravstvenoj ustanovi i zaposlenima, koji obavljaju zdravstvenu delatnost, u toku poslednjih nekoliko meseci, uloženi su znatni napori da se obezbedi proširenje parking prostora u krugu UKC Kragujevac”, navode u u toj zadravstvenoj ustanovi.

Prema njihovim rečima, postavljanje rampe je dobar potez, a rezultat je oko 100 dodatnih parking mesta, za pacijente i zaposlene, uzmeđu ostalog, i ispred Klinike za neurologiju, gde je prostor za parkiranje pacijenata i osoblja klinike proširen za 28 novih mesta za sanitetska i druga vozila za nepokretne pacijente i za zaposlene.

„Parking prostor ispred Klinike za neurologiju je uređen i obezbeđen rampom, uz istaknuto obaveštenje za pacijente na prilazu rampi, na kojem je naznačeno da je osoblje Dnevne bolnice Klinike za neurologiju na raspolaganju za podizanje rampe sanitetskom vozilu, a po potrebi, i vozilu u kojem je nepokretni neurološki pacijent, koji dolazi na kontrolni pregled”, smatraju iz UKC Kragujevac.

Rampa na Klinici za neorologiju UKC Kragujevac ometa dolazak teško pokretnih pacijenata na preglede 2
Foto: Z.S.M.

Da postojeća rampa na zgradi Klinike za neurologiju kragujevačkog UKC-a ne može da se pohvali zbog (ne)pristupačnosti lekara obolelima koji su teško pokretni ili nepokretni, već su naglasili naši čitaoci, ali sa tim je saglasna i dr Milena Stojanović, predsednica Centra za samostalni život OSI Kragujevac.

Prema njenim rečima, ona je ipak služila obezbeđivanju kakvog takvog pristupa nepokretnim, polupokretnim pacijentima, korisnicima invalidskih kolica i drugih vrsta pomagala.

– Postavljanje zaustavne rampe ispred prilaza Klinici za neurologiju je potpuno neprimereno, da ne upotrebim izraz – suludo. Ako se samo razmišljalo o tome da se zabrani parkiranje na mini parkingu između Interne klinike i Klinike za neurologiju, problem nesavesnih vozača nije ovim rešen, već se napravio mnogo veći pacijentima i osobama sa invaliditetom koje svojim vozilom ne mogu prići zgradi i ostvariti osnovno pravo da im se propiše pomagalo, sprovedu terapijske i dijagnostičke procedure, obave pregledi – smatra on.

Doktorka Stojanović kaže za Danas da ako imamo u vidu da neurološka ambulanta u okviru bolničkog kruga nema pristupnu rampu – na ulazu u istu postoje tri stepenika, problemi sa ostvarivanjem zdravstvenih usluga se dodatno komplikuju.

Poslednjih nekoliko dana, kako su nas obavestili naši čitaoci, određene su sestre sa Klinike za neurologiju koje po njima „izigravaju portire” i po potrebi izlaze iz zgrade i podižu rampu kada se pojave teško pokretni nepokretni pacijenti.

– I to nije rešenje, em njih takav posao kao zdravstvene radnike dodatno opterećuje, a pitanje je kako će te žene to obavljati kad prođe lepo vreme, počnu kiše i sneg – pitaju se oni.

No, za sada ostaje tako kako jeste.

Ovaj tekst je nastao zahvaljujući vama, našim čitaocima. Pozvali smo vas da nam šaljete priče i budete reporteri Danasa, hvala vam na poverenju i hvala vam što jeste.

Ukoliko imate neku interesantnu vest, zanimljivu fotografiju, video klip ili želite da ukažete na komunalni problem u vašem gradu, javite nam se putem kontakt forme na portalu Danasa.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari