Jovanović (CLS): Saobraćaj jedan od uzroka problema kvaliteta vazduha u Beogradu, ali nije među primarnim uzrocima 1Foto: Radmila Marković/Danas

Predsednik Centra za lokalnu smaoupravu (CLS) Nikola Jovanović poručio je gradonačelniku Beograda Aleksandru Šapiću da saobraćaj jeste jedan od uzroka problema kvaliteta vazduha u glavnom gradu, ali da nije među primarnim uzrocima, saopštio je danas CLS.

Jovanović je naveo da je izjava Šapića u kojoj govori o načinu borbe protiv zagađenja vazduha u Beogradu, u neskladu sa nalazima dostupnim u zvaničnim dokumentima grada vezanim za kvalitet vazduha.

On je podsetio da Plan kvaliteta vazduha za aglomeraciju Beograd, usvojen juna 2021. godine, stavlja saobraćaj kao uzročnik zagađenja vazduha iza termoenergetskog sektora, individualnih ložišta i kotlarnica na mazut, a u rangu sa uticajem koji imaju takozvane lokalne delatnosti.

Prema njegovim rečima, Agencija za zaštitu životne sredine u Izveštaju o stanju kvaliteta vazduha u Republici Srbiji za 2020. godinu, na sličan način kvantifikuje udeo saobraćaja u ukupnom zagađenju vazduha.

„Posebna ironija je u tome da je upravo zgrada gradske uprave u ulici Kraljice Marije jedan od glavnih zagađivača vazduha u centru grada“, ukazao je Jovanović.

On je dodao da se stiče utisak da Šapić već na početku mandata pokušava da tretira sistemske probleme kroz improvizaciju, protivno nalazima institucija grada kojim upravlja, a oslanjajući se na sopstveno čulo vida – jer, kako je izjavio, „vidi da se svako vozi sam u automobilu“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari