Jovanović (SzS): Na udaru gradske vlasti je i Kosančićev venac 1Foto: FoNet/ Medija centar

Predsednik odborničke grupe Savez za Srbiju u Skupštini Beograda Nikola Jovanović izjavio je danas da je posle Kalemegdana i Košutnjaka na udar gradske vlasti došao i Kosančićev venac.

„Zastrašujuće je da se na inicijativu privatnog investitora menja urbanistički plan donesen 2007. godine, koji je struka pohvalila, i da se sada predviđa ubacivanje pet hiljada kvadratnih metara stambenog prostora u zonu od prvorazrednog kulturnog i istorijskog značaja ne samo za Beograd, nego i za Srbiju“, istakao je Jovanović.

Kako se navodi u saopštenju SZS, najavljeno je ukupno 20 hiljada kvadrata novih objekata, čija arhitektura će uništiti ambijentalnu celinu Kosančićevog venca, koju dominantno čine zgrade 19. i prve polovine 20. veka.

U saopštenju se ističe da je sporno što se umesto izgradnje replike Narodne biblioteke spaljene u bombardovanju 6. aprila 1941. godine previđa memorijalni centar koji nema nikakve veze sa istorijskim zdanjem.

„Rani javni uvid u ove izmene obavljen je za vreme i neposredno nakon vanrednog stanja, što nedvosmisleno govori da je namera gradskih vlasti da onemogući ozbiljnu debatu o ovom planu“, rekao je Jovanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari