Kampanja "Euromelanoma dan" podseća da Srbija ima problem sa rakom kože 1

Dok broj obolelih od raka kože u Srbiji godišnje raste za oko 25 odsto, a struka se bori za uvođenje inovativnih lekova i ograničenje korišćenja solarijuma, odluku o daljem lečenju i savremenoj terapiji donosi država, odnosno politika, poruke su sa jučerašnje konferencije povodom akcije “Euromelanom dan”.

Kampanja “Euromelanoma dan” osmišljena je sa ciljem podizanja svesti o štetnosti UV zračenja, rizicima oboljenja od karcinoma kože i prevencijom ove bolesti. Kao deo prevencije biće organizovani i besplatni skrining pregledi za osobe koje imaju povećan rizik od nastanka raka kože, u 27 gradova širom zemlje.

Potreba za dodatnim pregledima rodila se iz alarmantnih podataka o broju novo obolellih, o kojima je na konferenciji govorio prof. dr Željko Mijušković, predsednik Udruženja dermatovenerologa Srbije,

– Broj novo obolelih raste u proseku za oko 25 odsto svake godine, to je oko 620 novih pacijenata. Pored toga otkrivamo druge vrste karcinoma kože kao što su bazocelularni i planoocelularni. Posebno zabrinjava podatak da se oko 80 odsto pacijenata javi na pregled kada je debiljina njihovog tumora veća od jednog milimetra što svakako nije melanom sa malim rizikom, ukazao je Mijušković. On je naglasio i da su građani nedovoljno informisani o zaštiti od sunca, i da su neohodne ovakve kampanje kako bi im se, pored pregleda, ukazalo i koje su to mere zaštite.

Predstavnici lekarskih udurženja saglasili su se da su najvažnije mere – uvođenje inovativnih terapija i zabrana upotrebe solarijuma za mlađe od 18 godina.

Doc. dr Dušan Škiljević, zamenik predsednika Udruženja dermatovenerologa Srbije objasnio je da deca u tinejdžerskom dobu imaju slabije prirodne mehanizme zaštite od štetnog zračenja i da je zato neophodno da se zakonski zabrani izlaganje solarijumu u tom periodu.

Nacionalni koordinator Euromelanom kampanje Lidija Kandolf Sekulović podsetila je da je terapija u lečenju melanoma zanačajno unapređena, ali da još nije adekvatna za polovinu pacijenata.

– Nadamo se da će naši pacijenti konačno ove godine dobiti sve terapijske opcije – imuno terapiju i kombinovanu ciljnu terapiju, koje su se pokazale kao efiksane u svetu, naglasila je Kandolf Sekulović.

Ipak, na ovaj zahtev pacijenti od države još uvek nisu dobili pozitivna odgovor, a državni sekretar u Ministarstvu zdravlja prof. dr Vicko Ferenc, kaže da se još uvek ne zna kada će potrebni lekovi biti dostupni.

– Ne možemo da kažemo kada ćemo dobiti novu terapiju jer ne postoji pravilnik koji će odrediti na koji način se inovativni lekovi uvode u naše zdravstvo. To je poltička odluka i zapravo je moguće tek kada se utvrdi da fond raspolaže nekim viškom novca. Za mene to znači da novac nije iskorišćen ili je nekome uskraćen. Pored toga još uvek nema statistike i procene koliku ćemo uštetu i poboljšanje kvaliteta života postići sa novim lekovima, naglasio je Ferenc.

Što se tiče ograničenja upotrebe solarijuma, Ferenc je imao nešto konkretnije vesti i najavio da bi nova pravila mogla da počnu sa primenom već od novembra ove godine.

– Do sada je bilo problematčno što nismo imali pravni osnov za donošenje pravilinika o solarijumu. Sada smo uspeli to da regulišemo i očekujemo završetak pravilinika početkom novembra kada bi trebalo da ugleda svetlost dana i počne njegova primena, najavio je državni sekretar.

Prijave za besplatne preglede u toku

Ovogodišnji Euromelanoma dan u Srbiji biće obeležen 21. maja i tog dana će biti organizovani besplatni skrining pregledi u 27 gradovaBeogradu, Novom Sadu, Nišu, Kragujevcu, Požarevcu, Čačku, Požegi, Vrbasu, Boru, Negotinu, Prokuplju, Užicu, Zrenjaninu, Kikindi, Pančevu, Vršcu, Subotici, Vlasotincu, Leskovcu, Zaječaru, Knjaževcu, Pirotu, Štrpcu, Gračanici, Kosovu Polju i Kosovskoj Mitrovici. Spisak ustanova koje učestvuju mogu se naći na veb stranici www.euromelanoma.org/serbia. Svi zainteresovani mogu da se prijave za pregled putem aplikacije postavljene na stranicu www.euromelanoma.org/serbia popunjavanjem upitnika o stepenu rizika za nastanak raka kože, u periodu od 1. do 14. maja, kao i putem telefona od 14. do 16. maja od 8 do 20h, putem besplatne telefonske linije na broj: 0800 222 888.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari