Budući da je tokom letnjih meseci sladoled omiljena osvežavajuća poslastica, na ulicama Beograda sve je više onih koji spas nalaze, bilo u takozvanim industrijskim sladoledima, onim na štapiću, ili pak zanatskim, onim na kuglu ili točenje.

Problem je, međutim, nastao prethodnih mesec i po dana, kada je 10. juna donesen Zakon o bezbednosti hrane, odnosno u pogrešnom tumačenju. Tako je izostala kontrola ispravnosti i kvaliteta ove poslastice, a niko od inspekcija nije bio nadležan da to proveri, a Beograđani su se, ne znajući, izlagali riziku.

Sa druge strane, u zajedničkom saopštenju Ministarstava zdravlja i poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, tvrdi se da se u proteklih mesec dana u medijima šire dezinformacije i stvara nepotrebna panika, jer se, kako se navodi, hrana kontroliše „od njive do trpeze“ i time je osigurana bezbednost namirnica. Samim tim svaki potrošač je siguran da hrana na tržištu koju konzumira ispunjava sve zahteve zdravstveno-higijenske ispravnosti i da je propisanog kvaliteta. U saopštenju se dodaje još i da je kontrola hrane u skladu sa Zakonom o bezbednosti hrane.

Načelnica Veterinarske inspekcije Sanja Čelebićanin kaže za Danas da je u njihovoj nadležnosti samo kontrola industrijskog sladoleda.

– Fabrike koje proizvode sladoled svakodnevno kontrolišemo. Naša inspekcija kontroliše namirnice životinjskog porekla i to na mestu proizvodnje, veleprodaji, uvoz-izvoz, kao i u maloprodajnim objektima, i to onima koji su registrovani u Upravi za veterinu i pijacama, a sve to se nalazi u Centralnom registru. Kontrola zanatskog sladoleda koji se proizvodi u poslastičarnicama, ne spada u našu nadležnost, tako da ga mi nismo ni kontrolisali – istakla je Čelebićanin.

Kada je reč o sladoledu u Pokretu za zaštitu prava potrošača, kažu da nije bilo žalbi, ali da su ih građani pitali kada će početi provera te poslastice.

– Trenutno radimo ocenu kvaliteta osvežavajućih bezalkoholnih napitaka, piva, energetskih napitaka i voćnih sokova. Završili smo uzorkovanje i počeli sa senzornim analizama. Ocenu radi Gradski zavod za javno zdravlje, a konačne rezultate očekujemo početkom avgusta – rekao je Petar Bogosavljević, predsednik Pokreta za prava potrošača.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari