Mada je pre nekoliko dana započela široka akcija suzbijanja komaraca u našem gradu, građani iz pojedinih delova prestonice i dalje se žale na invaziju malih krvopija koji su nekako izbegli bombardovanje insekticidima. Iz nekih drugih delova grada poručuju da spasonosnu privrednu avijaciju nisu ni čuli ni videli, ali komarce i te kako osećaju.


Beba Grubačić, pomoćnik sekretara za zaštitu životne sredine, kaže za naš list da se akcija suzbijanja komaraca ponavlja svakodnevno na osnovu rezultata kontrole, koja se sprovodi uporedo sa suzbijanjem. Ona dodaje da je ovih dana akcijom obuhvaćeno skoro deset hiljada hektara, kao i oko 200 lokacija u gradu.

– Sve što je predviđeno, do sada je obrađeno, a akcija suzbijanja komaraca biće nastavljena i narednih dana. Materijalna sredstva predviđena za ovu akciju ista su kao i prethodne godine, ali je smanjen broj aviona sa čisto stručnog stanovišta. Naime, komarci su najaktivniji u periodu od 20.30 do oko 22.30, a avioni moraju da slete do 21 čas – objasnila je Beba Grubačić.

Ona napominje da je akcija suzbijanja komaraca iz aviona obavljena na onim mestima gde je teže izvodljivo to činiti sa zemlje, kao što su priobalja reka, Ada Ciganlija, novobeogradski blokovi i slično. S obzirom na to da je broj aviona ove godine smanjen, kako kaže, akcija aparatima sa zemlje je utrostručena u odnosu na prethodnu godinu.

Ekipe kontrole svakodnevno su na terenu i, kako saznajemo, još uvek nema podataka o tome u kojim je delovima grada najveća najezda komaraca, čak ni nakon akcije suzbijanja. Prikupljanje podataka i izrada novih izveštaja su u toku.

Inače, iz budžeta grada za suzbijanje komaraca, krpelja i glodara ove je godine izdvojeno oko 140 miliona dinara. Komarci se uništavaju prvenstveno da bi se sprečila zaraza malarijom. Međutim, kod nas nema registrovanih slučajeva ove zaraze od 1970. godine. Najčešći problemi koje ovi insekti mogu stvoriti građanima su neprijatnost zbog ujeda i svrab. Kod dece se dešava da zbog češanja dođe do infekcije na mestu ujeda ili do povišene temperature ako je u pitanju veći broj ujeda.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari