Zbog izmeta ljubimaca svega 66 postupaka za dve godine 1Foto: Bojan Cvejić

Komunalna policija je od prošle godine do sada postupala svega ukupno 66 puta, 40 u prošloj i 26 u ovoj godini, zbog neodgovornih vlasnika kućnih ljubimaca, odnosno zbog izmeta po gradskim ulicama i površinama.

Iz Komunalne policije za sajt Danasa navode da prilikom 21 postupanja nisu zatečeni navodi iz prijave, spisi predemeta za pet postupanja prosleđeni su drugom organu na dalju nadležnost, dok u 32 postupanja nije bilo mera.

Ulice po gradu, naročito u centralnoj gradskoj zoni, ipak, prepune su takozvanih „minskih polja“, a ponekad ih je teško i preskočiti po trotoarima.

Grad Beograd je, podsetimo, donošenjem Odluke o držanju kućnih ljubimaca, postavio jasne okvire koji se moraju ispoštovati kod držanja životinja. U ovoj odluci se jasno ističe da „držalac životinje, kao i lice koje izvodi psa, snosi punu odgovornost za njegovo ponašanje na javnoj površini.”

Propisane kazne za nemarne šetače iznose čak 10.000 dinara. Iako ovaj iznos deluje kao dovoljna opomena da se povede računa o čistoći, u praksi je to malo drugačije.

Na zelenim površinama, u parkovima i šetalištima, gde je predviđeno kretanje pasa, po istoj odluci trebalo bi da budu istaknute kutije sa kesicama za uklanjanje izmeta. Za ovaj posao je zaduženo Javno komunalno preduzeće kome je Grad poverio obavljanje komunalne delatnosti održavanje čistoće.

U specijalizovanim radnjama za kućne ljubimce, cena higijenskih kesica se kreće od tri do pet dinara za komad, a u krajnjem slučaju mogu se koristiti i stare kese, koje svi imaju u kući.

Opasnost od širenja zaraze

Samo jedan gram psećeg fecesa sadrži 23 miliona fekalnih bakterija. Prirodni ekosistem može da podnese dva psa na kvadratnom metro, ali u urbanim područjima često ih je i preko 100. Bakterije zagađuju zemljište i vodu, a kod čoveka mogu izazvati bolesti bubrega, crevne zarazne bolesti, anemiju, diareju, povraćanje, groznicu, letargiju itd.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari