Kontrole pokazale da ugostitelji u Beogradu poštuju mere 1Foto: Beta/Dragan Gojić

Predsednik Skupštine grada Nikola Nikodijević rekao je za TV Prva da su nadležne gradske i republičke institucije tokom prethodne noći kontrolisale rad 202 ugostiteljska i druge objekte.

Tom prilikom, naglasio je Nikodijević, nije bilo većih prekršaja, što je dokaz da se mere Kriznog štaba poštuju i daju rezultate.

Nikodijević je podsetio da su od juče na snazi nove epidemiološke mere prema kojima je produženo radno vreme, pre svega, ugostiteljskih objekata.

– Tokom minule noći sprovođena je kontrola poštovanja radnog vremena trgovinskih lanaca i ugostiteljskih objekata. Kontrolu u 202 objekta sprovela je Komunalna milicija sa gradskim inspektorima, uz prisustvo Sanitarne inspekcije Ministarstva zdravlja, koja takođe ima deo nadležnosti. Više od 10 ekipa svake večeri kontroliše rad ugostiteljskih i drugih objekata. U pomenutoj kontroli ustanovljeno je da nema kršenja mera. Ugostitelji i gosti su se navikli za ovih devet-deset meseci na poštovanje propisa i ponašaju se u najvećem broju slučajeva onako kako bi to trebalo što nas posebno raduje – rekao je Nikodijević.

On je apelovao na građane da i dalje budu disciplinovani, jer od toga zavisi koliko dugo ćemo biti u trenutnom režimu. Prema njegovim rečima, ili će doći do relaksacije ili do pooštravanja mera u zavisnosti od epidemiološke situacije.

– Krizni štab i Vlada Republike Srbije potvrdili su da će nova sednica biti održana u petak kada će biti razmotreni efekti mera koje su trenutno na snazi. Ukoliko se one budu poštovale i izostane veći broj prijava za nedisciplinu i kršenje mera, verujem da ćemo i tokom vikenda, odnosno naredne nedelje imati nova popuštanja. Ipak, ukoliko brojke ne budu bile na našoj strani, svakako će doći do pooštravanja, Jedna od prvih mera će sigurno biti skraćivanje radnog vremena – istakao je predsednik gradske skupštine.

Prema njegovim rečima, glavni akcenat je na samodisciplini i poštovanju mera. On je zahvalio svima koji ozbiljno shvataju situaciju.

– Pored Privredne komoru i Udruženja ugostitelja, Grad Beograd se najviše borio za mogućnost ugostitelja da rade, kao i trgovinski lanci i tržni centri, jer moramo da očuvamo ekonomsku stabilnost. Moramo, naravno, da pronađemo balans i sačuvamo pre svega zdravlje ljudi. Svi moraju da budu disciplinovani i samo jedna karika u lancu može da napravi štetu koja rezultira novim ograničenjima. Verujem u odgovornost građana, u ugostitelje koji shvataju ozbiljnost situacije, jer sve što radimo je u njihovom interesu – izjavio je Nikodijević

On je naglasio da je rano da se govori o novogodišnjim praznicima, ali i dodao da je sigurno da organizovanog dočeka Nove godine ili drugih organizovanih okupljanja neće biti.

– Možemo da govorimo o tome da li će trgovinski lanci i ugostiteljski objekti raditi do 17 ili 20 časova, jer je isuviše optimistično nadati se da će moći da budu otvoreni i nakon tog vremena. Naše je da budemo disciplinovani do tada, pa će uslediti procena u odnosu na epidemiološku situaciju. U interesu Grada Beograda je da se stvari što pre vrate „u normalu”, ali epidemiološka situacija odlučuje – zaključio je Nikodijević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari