Mere bezbednosti: Kako se ponašati na kupalištima u Beogradu 1Foto: Jan Haerer / Pixabay

Poseta bazenima za kupanje i rekreaciju, kao i javnim kupalištima na teritoriji Beograda može da predstavlja pravi užitak ovog leta ukoliko se poštuju sva pravila bezbednog korišćenja.

Presudan značaj za očuvanje kvaliteta vode u bazenima ima broj, kao i ponašanje korisnika, tj. poštovanje preventivnih sanitarno-higijenskih mera: korišćenje dezo barijera (kadica za dezinfekciju stopala na ulasku u krug bazena i na izlasku iz toaleta), tuširanje pre i nakon izlaska iz bazena, obavezno korišćenje toaleta, dobra lična higijena i nošenje kapa i naočara za plivanje.

U skladu sa navedenim, obavezno je i izbegavanje korišćenja bazena u slučaju postojanja akutnih oboljenja respiratornog, urinarnog ili digestivnog sistema, oboljenja kože i sluzokoža, kao i u periodu rekonvalescencije, tj. oporavka od navedenih oboljenja (dve nedelje nakon prestanka svih simptoma bolesti).

Takođe, izbegavanje ronjenja i skakanja, kao i sedenja na vlažnim površinama neposredno oko bazena značajno doprinosi smanjenju rizika od infekcija, ali i povreda.

Kontrola kvaliteta vode Savskog jezera na Adi Ciganliji i kupališta „Lido“ na Velikom ratnom ostrvu se vrši pred početak sezone, i nastavlja redovno tokom sezone.

Sugrađanima koji se kupaju na rekama i jezerima savetujemo da izbegavaju ronjenje i gutanje vode, a nakon izlaska iz vode preporučujemo da se istuširaju. Ova preporuka se posebno odnosi na kupače koji pripadaju ranjivim grupama stanovništva (mala deca, stari, imunodeficijentni,  hronični bolesnici).

Redovne kontrole kvaliteta

U Gradskom zavodu za javno zdravlje Beograd obavlja se redovna kontrola kvaliteta vode za kupanje iz većine otvorenih javnih bazena na teritoriji grada. To su bazeni sportskih centara “Milan Gale Muškatirović“, „Olimp“, „Tašmajdan“, „Košutnjak“, „11. April“, kao i bazeni sportskih centara u Lazarevcu i Obrenovcu.

Voda iz otvorenih bazena S.C. 11 April na Novom Beogradu i SRC „Olimp“ na Zvezdari, uzorkovana je tokom prethodne nedelje, i rezultati ovih analiza pokazuju da je voda u otvorenim bazenima navedenih sportskih centara bezbedna za kupanje i rekreaciju.

Očekuju se uzorkovanja i analize bazenske vode i u ostalim beogradskim sportsko-rekreativnim centrima u kojima se mogu posećivati otvoreni bazeni tokom letnje sezone.

Uzorkovanje vode za kupanje iz otvorenih javnih bazena nastavlja se redovno na nedeljnom nivou, i u laboratoriji Gradskog zavoda se ispituju fizičko-hemijska i mikrobiološka ispravnost, a po potrebi obavljaju i druge analize.

Sva uzorkovanja i analize bazenske vode, stručni kadar Gradskog zavoda za javno zdravlje obavlja u skladu sa standardom SRP ISO 17025:2017, i u obimu predviđenom Pravilnikom o zdravstvenoj ispravnosti bazenskih voda (Sl.glasnik RS 30/17 i 97/2017).

Na osnovu rezultata analiza izdaje se stručno mišljenje, a u slučaju potrebe daje se i predlog korektivne mere kako bi u svakom sportsko-rekreativnom centru tehnička služba koja održava bazene mogla da prilagodi proces prerade vode i da posetiocima obezbedi optimalne uslove za boravak, odnosno kupanje i rekreaciju.

Izvor: Gradski zavod za javno zdravlje Beograd

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.