Dečje igralište na Malom Kalemegdanu, po dizajnu jedinstveno u gradu, zvanično je otvoreno i spremno za najmlađe sugrađane zahvaljujući zajedničkom angažmanu Grada, JKP „Zelenilo-Beograd“, „Beogradske nedelje dizajna“ i grčke kompanije „Lamda“ koja je donirala 20.000 evra.

Prema rečima Dejana Vasovića, gradskog arhitekte, igralište je opremljeno rekvizitima jednog od najpoznatijih svetskih proizvođača „Lapset“ iz Finske, a ambasada te zemlje se potrudila da oprema stigne u što kraćem roku i po najpovoljnijim uslovima.

– Mladi arhitekti, koji su prethodne godine dizajnirali naš paviljon na Venecijanskom bijenalu, bili su uključeni u projekat, te su na svoj način „zatalasali“ igralište i učinili ga jedinstvenim. Ovo je prvo namenski dizajnirano dečje igralište, a želimo da ih u u gradu bude što više – rekao je Vasović.

Vladimir Bogićević, v.d. direktora „Zelenilo- Beograd“, podsetio je da se na ovom prostoru nalazilo igralište staro više od dve decenije, dok je novo igralište moderno, na gumenoj podlozi koja prvi put nije ravna, već u zanimljivim platformama.

– Posao je urađen za dvadesetak dana, a u planu je da se po istom sistemu uradi i park u gornjem delu Kalemegdana, iznad Paviljona „Cvijeta Zuzorić“. Ubuduće će se sva dečja igrališta raditi po evropskim standardima bezbednosti – istakao je Bogićević.

Igralište ima tri međusobno povezana platoa različitih visina, koja se nalaze u njegovom centralnom delu. Svi su presvučeni specijalnom gumom koja služi za zaštitu od eventualnih padova prilikom korišćenja.

Ljuljaške „orlovo gnezdo“

Na najnižem platou montirana je njihalica za petoro dece, na srednjem je postavljen tobogan, a na trećem platou koji je najveće površine nalazi se piramida sa razapetom mrežom za penjanje. Na preostalim površinama igrališta koje su , takođe, presvučene specijalnom gumom, montirani su sledeći rekviziti: dve klackalice, dve ljuljaške „orlovo gnezdo“, tri manje njihalice i ljuljaška za decu sa posebnim potrebama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari