Cele prošle godine vandali uništavali dečja igrališta u Kragujevcu: Koji je plan grada da spreči dalje lomljenje klackalica i drugog mobilijara 1Foto: Grad Kragujevac

Dečija igrališta u Kragujevcu bila su tokom prošle godine neprestano na meti vandala, koji su uništavali postavljen mobilijar, klackalice, ljuljaške i druge sprave.

Najčešća žrtva nesavesnih počinitelja bio je Kreativni park, igralište koje se nalazi u sastavu Velikog parka i gradskih bazena, ali ništa bolje nisu prošla ni igrališta u centru grada, ali i u naselju Aerodrom.

Poslednje na meti vandala bilo je igralište u naselju Bagremar, u kome su ljuljaške uništene tokom prazničnih dana, posle proslave Nove godine.

Grad je do sada najavljivao različite mere kojim bi trebalo da se stane na kraj ovakvom ponašanju nesavesnih pojedinaca, a jedna od njih bila je i zaključavanje Kreativnog parka posle 22 časa, kao i povećan nadzor Komunalne milicije.

Tokom jednog napada vandala u Kreativnom parku su osvanule i rasističke poruke “KKK” i “White power”, ali i nacističke u vidu kukastog krsta.

Grad Kragujevac je kao hitnu meru opredelio 500.000 dinara za saniranje ovog igrališta, ali su vandali nastavili da uništajaju sprave na igralištima u drugim naseljima.

Po rečima roditelja koji vode decu na igrališta, najčešće se radi o tinejdžerima, uzrasta oko 15 godina koji koriste sprave namenjene deci, skaču po njima i lome ih bez razloga.

Cele prošle godine vandali uništavali dečja igrališta u Kragujevcu: Koji je plan grada da spreči dalje lomljenje klackalica i drugog mobilijara 2
Foto: Grad Kragujevac

– Ta igrališta više nisu bezbedna za decu jer mogu da se povrede na polovljenim spravama, a huligani često unište i klupe na kojima sede roditelji, kaže Kragujevčanka, majka devojčice i dečaka.

Da problem bude veći, grad Kragujevac je u 2022. godini opredelio sredstva za rekonstrukciju i izgradnju šest dečijih igrališta, a u 2023. moraće da opredeli i novac za popravku polomljenih sprava u nekima od njih.

– Za ovu godinu opredelili smo devet miliona dinara za obnovu oštećenih dečijih igrališta. Trenutno evidentiramo koja su sve igrališta uništena ili oštećena od strane neodgovornih pojedinaca, a za sada smo u procesu podizanja krivičnih prijava za sedam igrališta i otvorenih terena, istakao je član Gradskog veća za sport Predrag Stevović.

On je objasnio da razume mladost, ali ne može da razume nevaspitanje i bezobrazluk, kao ni razloge zbog kojih se uništava javna imovina, čime se dovodi u pitanje i bezbednost dece koja se tu igraju.

Zbog toga Grad priprema sistematski odgovor na vandalizan nad dečijim igralištima koji će biti zasnovan u šest tačaka.

Prva mera predstavljaće nadzor i obezbeđenje, što podrazumeva postavljanje video nadzora i angažovanje obezbeđenja, kao i veće učešće komunalne milicije i policije u rešavanje ovog problema.

– Tokom nedelje očekujem formiranje radnog tela u kome će biti predstavnici svih gradskih preduzeća i službi, kao i Ministarstva unutrašnjih poslova radi lakše i brže koordinacije. Ovo telo neće raditi ad hok, već će biti stalno i institucijalizovano, istakao je Stevović.

Nije mogao da precizira koliko će uvođenje video nadzora i angažovanje dodatnog obezbeđenja da košta građane Kragujevca, ali kaže sigurno manje od uloženog novca u izgradnju novih dečijih igrališta.

Osim mera dodatnog nadzora, po njegovim rečima, ključna će biti i edukacija i povezivanje sa građanima, pa se planira organizovanje besplatnih radionica ili školskog programa kojim bi građane, a naročito decu učili o važnosti poštovanja i očuvanja javne imovine.

– Povezivanjem sa lokalnom zajednicom, kao što su udruženja roditelja, sportski klubovi i druge organizacije koje rade sa decom, rekreativnim i školskim sportom, osnažićemo zajednicu, a obezbedićemo i poseban broj telefona na koji će građani moći da prijave vandalizam nad dečijim igralištima putem vibera, sms poruke ili poziva, istakao je član Gradskog veća.

Na ovom broju građani će moći da prijave počinitelja, da pošalji fotografiju ili video, a predviđene su i nagrade za pojedince koji se uključe u očuvanje dečijih igrališta i pomognu u identifikaciji počinitelja.

U saradnji sa preduzećem Šumadija doo, koja je u Kragujevcu zadužena za igradnju i održavanje dečijih igrališta, planirano je da se uradi novi dizajn dečijih sprava, koje bi se radile od otpornijih materijala, kako bi se sprečilo njihovo uništenje.

– Grad Kragujevac je pokušao javnim upozorenjem da pozove počinioce ovih dela da prestanu da urušavaju javnu imovinu, ali smatramo da samo upozorenje nije urodilo plodom i zbog toga smo u saradnji sa mesnim zajednicam, u kojima su uništena igrališta, a preko javnog pravobranilišta u procesu podizanja krivičnih prijava, kaže Stevović.

Iz komunalne policije ističu da će ukoliko se radi o maloletnim počiniteljima u čitav proces biti uključan i Centar za sociojalni rad, dok će punoletnim građanima biti pisane prijave.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari