Centralizacija, nastavak postkomunističkog vremena, ocene su građana koji su juče prisustvovali jučerašnjoj javnoj raspravi, o Nacrtu statuta koja je održana u Skupštini grada. Većina prisutnih građana izrazila je nezadovoljstvo predloženim Nacrtom statuta.

Najveći problem je prema onome što se moglo čuti juče, izjednačavanje statusa gradskih i prigradskih opština, jer se perifernim delovima grada oduzimaju nadležnosti poput izdavanja građevinskih dozvola za objekte veće od 800 kvadratnih metara. Gradske vlasti tvrde da će ovim postupkom konačno svi Beograđani biti jednaki, a da će se novac od izdavanja građeviskih dozvola moći slivati tamo gde je najpotrebniji.

– Najviše pažnje u javnosti privuklo je pitanje izjednačavanja statusa svih 17 opština. Takozvanim prigradskim opštinama ovim predlogom smanjene su nadležnosti u oblastima urbanizma, uređivanja gradskog građevinskog zemljišta i izgradnje infrastrukture jer se nastoji da grad, preuzimanjem ovih nadležnosti, ravnomerno razvija sve svoje delove. Činjenica je da se prigrađe sporije razvija od gradskog jezgra, posebno u oblastima urbanizma i izgradnji infrastrukture, i zato nam je želja da izjednačavanjem statusa opština izjednačimo i sve građane i njihova prava – istakao je Zoran Alimpić, predsednik komisije, za pripremu statuta grada.

Osim izjednačavanja u nadležnostima svih 17 opština, novi statut predviđa i mogućnost formiranja novih opština ukoliko se za to građani odluče putem referenduma. Svetozar Dobrašinović, nosilac odborničke liste „Naš Obrenovac“, revoltiran je budućim zakonskim aktom koji predviđa gašenje prigradskih opština.

– Statut je u suprotnosti sa Evropskom poveljom o lokalnoj samoupravi čiji je potpisnik i Srbija. Ne može neko iz Palilule ili druge opštine da u ime građana Obrenovca usvaja urbanističke planove – istakao je Dobrašinović.

Prema njegovim rečima ukoliko gradske vlasti zaista žele da izjednače sve građane onda bi trebalo da omoguće Obrenovačanima da dokumente mogu da dobiju u Obrenovcu kao i da sami donose odluke koje se odnose na njih.

– Ovakvim tretiranjem opština postoji opravdan bojazan da će centar grada biti rezervisan za izgradnju tržnih centara a prigradski delovi grada za asfaltne baze – istakao je Dobrašinović.

Istog mišljenja bio je i Vladan Vlajkovićinvestitor iz ovog dela grada koji je istakao da je Obrenovac uspeo da sam reši mnoge probleme poput nelegalne gradnje, a da će mu „pripajanje“ Beogradu doneti samo nevolje . On je istakao da se u ovom delu grada građevinska dozvola može dobiti za tri dana dok se u gradu mora čekati u proseku oko godinu dana.

Dragomir Milenkovićarhitekta, kao glavni nedostatak novog zakonsog akta kojim se uređuje funkcionisanje grada, naveo je nepostojanje gradskih četvrti.

– Da bi shvatili koliko je to važno navešću vam primer Zemuina. Radikalska vlast ukinula je Magistratski trg, kako se ljudi ne bi okupljali. Danas, ni opštine poput, Palilule, Vračara; Savskog venca, nemaju svoj trg. Usvajanjem novog statuta dobili smo priliku da grad demokratizujemo. Međutim, ovaj nacrt predviđa produžetak postkomunističkog vremena i načina takvog razmišljanja – istakao je Milenković. On je naveo da se polako gubi identitet grada. Branislav Jovin, urbanista je istakao da je glavni nedostatak što se u novom statutu urbanizam pominje samo na 12 mesta, iako se 90 odsto poslova grada odnosi na ovu oblast.

On je predložio da se novim statutom ukine institucija glavnog arhitekte jer je „neshvatljivo da jedan čovek odlučuje o svemu“. On je predložio da se novim statutom zabrani izrada regulacionih planova po želji investitora. Javnoj raspravi prisustvovali su i predstavnici opština i članovi gradskog veća. Ipak, građani nisu došli u velikom broju. Zakonski rok za usvajanje statuta je 19. oktobar.

Opštine osnivaju centre za kulturu

Ljubica Beljanski – Ristić, v.d direktor Centra za kulturu Vračar na jučerašnjoj javnoj rasparvi je bila među retkima koji su imali pozitivno mišljenje o Nacrt statuta.

– Sada će opštinama biti omogućeno da same osmivju centre za kulturu, i to je samo dokaz da je ovaj Satut doprinos decentralizaciji – istakla je Beljanski – Ristić.

 

Javne rasprave i za budžet

– Tekst nacrta novog statuta objavljen je na sajtu Grada Beograda, a otvorena je i posebna i-mejl adresa za predloge, sugestije i pitanja. Ovo se pokazalo kao veoma dobro jer je omogućen inteaktivan odnos sa svim zainteresovanima, koji je dao efekte. Novim statutom predloženo je da se javne rasprave organizuju i ubuduće, posebno prilikom usvajanja budžeta, donošenja odluka o propisivanju taksa i naknada, kao i u slučajevima donošenja strateških planova. Mnogi predlozi i sugestije većsu stigli do nas, a čitava ova javna rasprava snimljena je pa će Služba za skupštinske poslove sve dodatne primedbe evidentirati i proslediti komisiji, koja će ih potom razmatrati. Gradsko veće priprema konačan tekst novog statuta grada Beograda o kojem će odlučivati odbornici gradske skupštine – rekao je Zoran Alimpić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari