Nakon diskoteka i restorana na Starom sajmištu otvara se vrtić

Kako je na mestu logora nikao vrtić?

Ostavite komentar


  1. Sve zavisi koliko daleko u proslost zelimo da odemo, pa bismo tako verovatno dosli do zakljucka da je pola Beograda izgradjeno na kostima nekih nesrecnika. Licno mislim da bi vrtic, skola, razni edukativni sadrzaji (pa, zasto ne i sportski) bile prihvatljive. Veseli deciji zamor i smeh bi ovo mesto, sa mracnom istorijom, postepeno pretvorile u lokaciju sa nekom novom, lepsom energijom koja je nama, kao drustvu, zaista neophodna da bi krenuli napred.

  2. To mesto treba da bude spomen park odnosno muzej posvecen zrtvama Holokausta. Nikakve obrazovne ustanove,vrtici,kafane,igralista,shoping molovi i tome slicno. Da su oni iz 1945 resili to pitanje danas bi bilo da su to komunjarska posla .Duznost je sadasnjih,ne samo, vlasti da rese to pitanje . Ili cemo biti normalna zemlja ili Nedicevska Srbija . Rehabilitacija Nedica i spomen obelezje zrtvama fasizma ne idu jedno s drugim.

  3. Smisljeno da se sto pre zaboravi 9000 Jevreja ubijenih na putu od
    Sajmista do Jainaca. Ko to bese tamo zivi – u Jajincima.

  4. Strasno!To samo u zemlji srbiji,korumpiranoj i nemoralnoj moze da se desi.Da su to isto uradili u Ausvicu ili Jasenovcu nasa vlast bi ih naveliko pljuvala kao fasiste,neo naciste itd itd…Ali ovako,posto je neko od njih verovatno uzeo pare za sebe,dodelivsi dozvolu za ovu bruku od ideje onda je sve dozvoljeno.Sramota,sta drugo reci.

  5. Sramota je svih vlasti da do sada nije uredjen memorijalni kompleks, ali predhodne vlasti bar nisu dirale to mesto. Ovo sta ovi cine je uzasno. Pa i Nemci postuju konc.logore koje su sami podigli.

  6. Gospodine Ristiću, čemu konstantno podsećanje na prošlost i stradanja od pre skoro 80 godina? Kako deca mogu svojom nevinošću, neznanjem i radošću da ugroze memorijalni spomenik? Nove generacije ne treba da se opterećuju ogorčenošću i mržnjom koja im se propagira kroz istorijske udžbenike. Potrebno je da uvaže stradanja i pokažu poštovanje, ali ništa lepo ih nećemo naučiti ukoliko ih ne upućujemo na mir i oprost. Dokle više promovisanje mržnje i ratnih horora? Njih ne interesuje ono što boli stare generacije. I kakav je paradoks u tome da dečija igra unese konačno malo radosti u ovo nesrećno društvo? Da, baš na memorijalnom spomeniku žrtava holokausta gde mogu pokazati kako se ide u budućnost bez straha, mržnje i prezira. Mi ih trebamo tome učiti umesto podsećati na stradanja i ratove. Ukoliko nam nije stalo da i oni odrastaju u zlopatnji namećući im bolnu prošlost.

    1. Postovana gospodjo,kao neko kome je u Beogradu ubijeno vise od 50clanova porodice, (za neke znam da su ubijeni na putu od Sajmista do Jajinaca, ali vecini se gubi trag) nadam se da cete mi dozvoliti da na groblju gde su sahranjeni vasi preci i rodjaci, otvorim kiosk brze hrane i zabavni park, kako bi vase potomstvo.moglo sto pre da zaboravi svoje prababe i pradede i zivi za danas i sutra ne.misleci ni o cemu drugom do licnog uzivanja. Javite mi sto pre mesto i broj parcele

    2. Ja bih se osećala loše da idem po dete svakodnevno tamo gde su sistematično umorni ljudi, moji sugrađani, ne dužni. Na mestu stradanja pravi se memorijalni centar. Spajaju se pamćenje, odavanje pošte i obrazovanje za budućnost.

Ostavite komentar


Beograd

Naslovna strana

Naslovna strana za 30. april, 1. i 2. maj 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Srđan Gojković Gile, muzičar

Pozivam sve one koji čitaju Danas da ga podrže tako što će se učlaniti u Klub čitalaca Danasa i tako podržavati nezavisno novinarstvo.