Na predstojećem Sajmu profesionalne orijentacije koji 11. i 12 aprila organizuje Grad Beograd učestvovaće oko 50 srednjih stručnih i umetničkih škola, ali samo onih državnih, dok učenici i nastavnici privatnih škola neće imati priliku da se tamo predstave.

U privatnoj srednjoj školi „Sveti Sava“, koja je ranijih godina učestvovala na ovoj manifestaciji, ogorčeni su ovakvom diskriminatornom odlukom Grada.

– Mi smo škola koja redovno plaća poreze i doprinose, punimo državi budžet, zapošljavamo više od 40 profesora. Ova deca državu ne koštaju ništa jer školarine plaćaju njihovi roditelji, pa bi država mogla da nam se oduži bar tako što će nam dozvoliti na Sajmu dobijemo priliku da se predstavimo budućim srednjoškolcima. Zašto je Ministarstvo prosvete dalo dozvole privatnim skolama kada ne smeju nigde da se pojave? Ako nas je priznalo, onda mora u pravom smislu te reči da nas prizna.

Ovo je diskriminacija od Sekretarijata za obrazovanje i dečiju zaštitu- kaže Duška Spasić, pomoćnica direktora škole „Sveti Sava“, u čijem sklopu su filološka gimnazija i srednja medicinska škola.
Ona naglašava da su stručnjaci iz nemačke Vlade, u poslednjem obilasku bolnica i stručnih medicinskih škola u Beogradu, u potrazi za medicinskim tehničarima koji bi se zaposlili u Nemačkoj, izabrali upravo privatnu školu „Sveti Sava“ za dalju saradnju.

– Nemačka Vlada odabrala je našu školu kao jednu od najboljih baš zato što praksi poklanjamo dosta pažnje. Ponudili su stipendije našim učenicima na trećoj i četvrtoj godini, kao i učenje jezika, što je velika satisfakcija. Istovremeno, u svojoj zemlji ne dobijamo ni priliku da pokažete budućim srednjoškolcima šta mogu u našoj školi da nauče. Razočarana sam, osećam se loše, kao prosvetni radnik i kao čovek- zaključuje Spasićeva.

Iz Sekretarijata za obrazovanje škola „Sveti Sava“ dobila je kratak odgovor da je „Lokalnim akcionim planom zapošljavanja grada Beograda za 2017, koji je usvojio Savet za zapošljavanje grada Beograda, definisano da će se na Sajamu profesionalne orijentacije tj. Sajmu srednjih stručnih i umetničkih škola predstaviti škole iz javnog sektora“, te da se nadaju budućoj saradnji.
Iako je privatni sektor u školskom sistemu formalno priznat kao jednak državnom, ovo nije jedini primer isključivanja i diskriminacije koju ipak najviše osećaju učenici. Po aktima Grada Beograda, đaci iz privatnih škola, ma koliko bili nadareni i uspešni, nemaju pristup sredstvima iz Fondacije za mlade talente grada Beograda.

Za lakši odabir zanimanja

Sajam srednjih stručnih i umetničkih škola organizuju Sekretarijat za obrazovanje i dečju zaštitu, Privredna komora Srbije i Filijala za grad Beograd Nacionalne službe za zapošljavanje. Sajam je osmišljen da olakša profesionalnu orijentaciju i izbor srednje škole osnovcima završnih razreda i njihovim roditeljima, te da ih informiše o načinu upisa, smerovima i obrazovnim profilima preko stručnih i praktičnih prezentacija škola.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari