Nema sumnje, direktorska mesta bila su i ostala veliki izazov. O tome najbolje svedoči činjenica da se na javni poziv za izbor direktora 18 gradskih preduzeća prijavilo čak – 378 kandidata.

Drugim rečima, u proseku na jedno rukovodeće mesto „oko je bacila“ 21 osoba. Sve ove prijave koje su stigle u Službu za skupštinske poslove prosleđene su petočlanoj komisiji za izbor direktora, koja će u narednom periodu analizirati kvalitete kandidata.

Prema nekim najavama očekuje se da članovi komisije u ponedeljak održe prvi sastanak, a za za direktore će probrati najstručnije i najiskusnije kadrove. Izveštaj o predlozima za 18 direktora komisija mora da preda Gradskom veću veću utorak, a zatim i Skupštini grada na imenovanje. Postavljanje novih rukovodilaca može se očekivati 17. oktobra, za kada je zakazana sednica na kojoj će biti usvojen i novi statut grada.

Sudeći po broju kandidatura, najprivlačnije je mesto direktora Parking servisa. Za ovu funkciju prijavio se čak 31 kandidat. Ne zaostaju mnogo ni kandidature za direktorska mesta u Vodovodu i kanalizaciji, Pijacama i Čistoći. Najmanje kandidatura stiglo je za upravljanje „Beogradskom tvrđavom“, Urbanističkim zavodom i „Pogrebnim ustanovama“.

Ovo je inače prvi put da se rukovodioci gradskih preduzeća biraju javno i na konkursu. Prema obećanju gradskog rukovodstva, javnosti će biti omogućen uvid u sve kandidature kako bi se izbegle spekulacije o eventualnim nameštaljkama. Izbor direktora do sada se odigravao tako što bi se vladajuće stranke dogovorile koja će svoj kadar predložiti na ova mesta i oni su automatski, po skraćenom postupku i bez rasprave u skupštinskoj sali, postavljani na ove upravljačke pozicije.

Na javnom pozivu koji je objavilo Gradsko veće, nisu bila gradska preduzeća Studio B, Arena Beograd i Direkcija za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda, kao ni sportski centri, Javna rasveta, „Dimničar“, Veterinarska stanica Beograd. U Skupštini grada kažu da će i ova preduzeća u narednom periodu doći na red.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari