Od utorka zaprašivanje komaraca na 54 lokacije u Beogradu 1Foto:Beta/Milan Timotić

Ekipe JKP „Gradska čistoća“ u saradnji sa JAT privrednom avijacijom od utorka do četvrtka zaprašivaće komarce iz vazduha na 36.000 hektara teritorije Beograda, a akcija će biti nastavljena uređajima sa zemlje i reka na 54 lokacije.

Direktor „Gradske čistoće“ Marko Popadić najavio je da u utorak u 18 časova poleće prvih šest aviona koji će sredstvima za suzbijanje komaraca obuhvatiti površinu od 12.000 hektara, preneo je Beoinfo.

„Na ove mere, između ostalog, odlučili smo se ne samo da bismo smanjili broj ovih insekata, već i da bismo predupredili pojavu komaraca zaraženih virusom groznice zapadnog Nila, koji bi se u protivnom pojavili početkom avgusta“, rekao je Popadić.

On je takođe apelovao na sve pčelare iz Beograda i okoline da svoje pčele u utorak, sredu i četvrtak od 18 časova do 20.30 nikako ne puštaju na ispašu, već da ih zatvore u košnice.

„Pčele spadaju u grupu osetljivih insekata, a nama nikako nije cilj, niti na korist da smanjimo njihovu populaciju. Nadam se da će pčelari poštovati naša upozorenja, a sve informacije o tome gde i kada se sprovode mere suzbijanja komaraca svakodnevno mogu da pronadju na zvaničnom sajtu preduzeća“, dodao je Popadić.

U utorak će iz vazduha biti zaprašivani komarci duž leve obale Dunava i to Krnjača, Kotež, Borča, Ovča, Glogonjski rit, Jabučki Rit, Besni Fok, Mali Zbeg, Crvenka, Padinska Skela, Dunavac i Vrbovsko.

Avioni će nadletati i Ratno ostrvo i deo desne obale Dunava odnosno površine Grocka, Ritopek, Gročanska Ada, Begaljica, Zaklopača, deo Leštana i Boleč.

U sredu iz vazduha će se tretirati Ada Ciganlija, Makiš, Ostružnica, Umka, Barič, Surčin, Surčinsko polje, Progar, Slanci do Kaluđerice, potez od Višnjičke banje do Kumodraža.

Površine na opštini Obrenovac, preciznije Zabran, Zabrežje, Urovci, Krtinska, Brgulice, Ratari, Skela, Ušće, Zvečka, Belo Polje, Mislodjin, Veliko polje, Brgule, Poljane, Piroman, Brović, Trstenica, Stubline, Grabovac, Jasenak, Draževac, Konatice, Baljevac, kao i Ugrinovci, Dobanovci i Batajnica, biće obuhvaćeni u četvrtak, kada se i završavaju akcije suzbijanja komaraca iz vazduha.

Žitelji Beograda svakog radnog dana od 7 do 15 časova mogu da prijave lokacije na kojima primete povećano prisustvo komaraca pozivom na besplatan broj telefona 0800–000807 ili putem elektronske pošte na adresu ekologija@gradskacistoca.rs.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari