Roditelji 10 učenika I4 OŠ „Zmaj Jova Jovanović“ juče su, nakon konačne odluke Ministarstva prosvete da ta škola ipak mora da ima četiri a ne pet odeljenja prvog razreda, odlučili da svoju decu upišu u drugu školu. Preostalih 11 učenika tog odeljenja biće raspoređeno po ostalim odeljenjima.

Podsećanja radi, problem je nastao sredinom oktobra kada je direktorka te škole Vesna Životić, na osnovu odluke Ministarstva prosvete, rasformirala I4 odeljenje.

Roditelji su osudili ovu odluku direktorke smatrajući da je to trebala da uradi 1. septembra a ne u „sred školske godine“. Tada su prikupili 1.250 potpisa i peticiju uputili ministru prosvete, gradonačelniku, predsedniku opštine Voždovac i direktorki te osnovne škole. Protestovali su sa decom ispred škole i Skupštine grada. Odlučili su da njihova deca ne pohađaju nastavu. Tako su prvaci izgubili 16 radnih dana.

– Nismo mogli da se izborimo da I4 ostane i da naša deca idu zajedno u školu, kao što je to bilo 1. septembra. Zbog toga smo doneli odluku da postupimo u interesu dece i upisali ih u OŠ „Kralj Petar II Karađorđević“ na Vračaru – kaže Zoran Savić, jedan od roditelja.

Gradski sekretar za obrazovanje Vladimir Todić u ponedeljak je obavestio direktorku škole Vesnu Životić i predstavnike roditelja o dopisu koji je stigao iz Ministarstva prosvete, a u kome je potvrđena odluka o rasformiranju jednog odeljenja OŠ„Zmaj Jova Jovanović“.

Vesna Životić, direktorka škole, kaže da je rasformirala odeljenje na osnovu dopisa Ministarstva prosvete i kolektivnog ugovora, i da nema razloga da se oko toga diže tolika buka.

– Ispoštovala sam odluku nadležnog Ministarstva. Rasformirala sam odeljenje I4 na osnovu pravila kolektivnog ugovora. Naime, u takvoj situaciji, gde ima pet odeljenja, odnosno pet učitelja, po pravilu, učitelj koji ima najmanje radnog iskustva, koji je najkasnije stupio u radni odnos, ostaje bez odeljenja – rekla je Životićeva.

Prema njenim rečima, to odeljenje nije jedino koje je rasformirano.

– U opštini Voždovac, proteklih meseci, rasformirano je šest odeljenja i niko nije dizao buku oko toga, jer to se moralo desiti. Roditelji, sada bivšeg I4, treba da dozvole svojoj deci da idu u školu, jer su im deca mnogo gradiva propustila – objasnila je Životićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari