Odluka Ministarstva u petak 1

Delegacija Saveta roditelja OŠ „Svetozar Miletić“ sastala se danas sa ministrom prosvete Mladenom Šarčevićem, kako bi razgovarali o aktuelnoj situaciji u toj školi, gde od prvog septembra traju protesti protiv smene direktora Miroljuba Mosurovića.

Iz saveta roditelja su saopštili da je razgovor bio konstruktivan, a da konačnu odluku Ministarstva očekuju u petak.

„Ministru Šarčeviću smo prezentovali analiza pravnog tima Savet roditelja i upoznat je sa svim činjenicama koje su u postupanju inspekcije bile nezakonite. Ministar je strpljivo saslušao argumentaciju roditelja i ozbiljno prihvatio iznete primedbe na zakonitost i samovolju rada prosvetne inspekcije. Tokom razgovora delegacija je upoznata sa tim da „LJuba neće biti kolateralna šteta“, kako je rekao ministar, i da kredibilitet direktora Mosurovića nije dovođen u pitanje. Diskutovano je i o tome da li je bilo nezakonosti u radu škole. Ministru je bilo potpuno jasno da naš protest nije protiv rada Ministarstva već protiv nezakonitih odluka i da iza roditelja ne stoji ni jedna politička stranka“, saopštio je Savet.

Roditelji takođe ističu da je ministru predočeno da novi v.d. direktora nema podršku kolektiva i da ne postoji školski odbor. „Komunikacije zaposlenih, kao i Saveta roditelja sa v.d. direktorom nema, tako da je organizacija normalnog rada u školi trenutno gotovo nemoguća“, stoji u saopštenju.
„Zaključak sastanaka je da se do petka donese odluka kojom će se nadamo se stanje u školi vratiti u vreme pre donošenja rešenja o razrešenju direktora Mosurovića i školskog Odbora“, zaključuje Savet u saopštenju.

Ipak, saopštenje o održanom sastanku koje je Ministarstvo prosvete prosledilo medijima, napisano je nešto drugačijim tonom, a utisak koji se stiče je da ministar Šarčević i nakon detaljnog upoznavanja sa dokazima pravnog tima roditelja koji obaraju rešenje inspekcije, nema nameru da promeni odluku o smeni direktora Mosurovića ili dodatno ispita rad prosvetne inspekcije u konkretnom slučaju.
U dopisu stoji da je „na sastanku održanom u Ministarstvu, ministar ukazao roditeljima na težinu propusta koje je u radu bivšeg direktora utvrdila prosvetna inspekcija, i naglasio da je odluka o razrešenju direktora i školskog odbora zasnovana upravo na tim propustima“.

„Ja ne mogu da stignem u svaku školu i proverim svaku situaciju, već se oslanjam na alate koji su mi na raspolaganju. Zapošljavanje van konkursa otvorilo je mnogo prostora za manipulacije. Ako svaka škola manipuliše sa tri radna mesta mi imamo problem celog sistema“, rekao je Šarčević. On je dodao da je osim toga inspekcija utvrdila još jednu težu povredu dužnosti, a to je neprisustvo sindikata sednicama školskog odbora. „Mi smo sa sindikatima po pitanju tehnoloških viškova uspostavili otvorenu saradnju i važno je da imamo jasan uvid u svako radno mesto“, rekao je Šarčević.

Dalje u saopštenju stoji da je „ministar rekao da ne spori da je bivši direktor jedan deo posla radio jako dobro, i naglasio da ga to ipak ne sme i ne može amnestirati od povrede zakona“. „Rad prosvetne inspekcije je pod lupom već godini dana, i to će se nastaviti ne samo zbog vaše škole već i zbog mnogih drugih slučajeva, pre svega zbog toga što nisu preduzimali mere koje su im bile na raspolaganju i zaustavili ili sprečili mnoge loše situacije“, rekao je Šarčević.

U saopštenju stoji i izjava ministra da „škola trenutno ima v.d. direktora, učitelja iz kolektiva sa dugogodišnjim iskustvom. Postoje uslovi da se nastava odvija. Nakon dodatne analize rada inspekcije i pravnih mogućnosti koje su nam na raspolaganju mogu da obećam da niko neće biti poražen“.
Članovi Saveta roditelja su prokomentarisali da su iznenađeni time što su se „u javnosti pojavile neke teme koje nisu bile u fokusu ovog sastanka“. Oni su takođe najavili da do petka deca sigurno neće kretati u školu a „da će dalji potezi roditelja biti dogovoreni u skladu sa odgovorom Ministarstva uz uvažavanje mišljenja većine roditelja što je i do sada bio manir rada Saveta“. Roditelji su se i sinoć okupili u školskom dvorištu, ne odustajući od borbe za ispunjenje svojih zahteva.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.