Održan protestni skup gde je zatraženo da se u pojedinim delovima Vračara vrati status zaštićenih objekata kulturne vrednosti 1Foto: Shutterstock/MatijaJovanovic

Društvo za očuvanje Neimara održalo je danas protestni skup na uglu ulica Hadži Melentijeve i Janka Veselinovića i zatražilo da se trima vilama u tom delu Vračara vrati status zaštićenih objekata kulturne vrednosti, koji je istekao u novembru 2020. godine, kako ne bi postale „plen bahatih investitora“.

Predsednik Društva Marko Stanković upozorio je da autentičnom ambijentu Neimara, nažalost, preti nestajanje, a tim trima kućama rušenje i pravljenje zgrada.

Ovaj skup je građanski bunt protiv takvog načina razmišljanja vlasti u Beogradu. Ovaj deo grada preživeo je tri bombardovanja, neprijatelji nisu uspeli da ga sruše, a sada preti rušenje od strane naših ljudi. Privatni interes je ispred javnog, a težnja za enormnim profitom ispred kulturne baštine, istakao je Stanković.

Kako je rekao, od gradskih vlasti više puta su dobijana uveravanja da kuće ne smeju biti srušene, pisano je ministarstvima i nadležnim sekretarijatima, koja su napravila elaborat, on je sad u proceduri u Ministarstvu kulture, a poslednji korak u svemu je da ga Vlada usvoji i kuće u Hadži Melentijevoj 72 i Janka Veselinovića broj 10 i 15 proglasi trajnim kulturnim dobrom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari