Odluka o seči platana u Bulevaru kralja Aleksandra, osim što je izazvala negodovanje javnosti, bila je i povod mnogim komentarima, kao što je, da je Zelenilo Beograd već unapred prodalo stabla koja tek treba da budu posečena. Direktor ovog komunalnog preduzeća, Radovan Draškić demantovao je ove tvrdnje, navodeći da će stabla koja budu posečena imati višestruku namenu, sa čime će građani biti upoznati, jer će se sve obavljati javno.


– Čuo sam te priče da je Zelenilo, navodno, već prodalo stabla nekom privatniku, što naravno nije tačno. Od posečenih platana imaćemo tri vrste otpada. Granje će odmah biti samleveno, jer bi transport na neko drugo mesto koštao mnogo. Zbog toga ćemo u Bulevar dovesti drobilicu. Deblje grane će se seći i skupljati za ogrev. Ta drva ćemo koristiti i mi za naše podružnice koje se greju na drva, ali će deo preko humanitarnih organizacija, uz odluku Upravnog odbora, dobiti socijalno ugroženi sugrađani za ogrev. Za velika debla raspisaćemo javnu licitaciju, pa ko ponudi veću cenu moći će da ih kupi – rekao je Draškić.

Ono što još uvek nije poznato, to su vrste i veličina novih sadnica koje će biti posađene u drvoredu najduže prestoničke ulice. Zna se samo da će biti uvezene iz inostranstva, a kako je rekao direktor Zelenila, ceo postupak nabavke sprovodiće Agencija za nabavke grada. O tome koja vrsta drveta će biti posađena vodiće se ozbiljna rasparava sa stručnjacima i građanima, kako nova stabla ne bi izazivala probleme kao što su alergije i slično. Prema rečima Draškića insistiraće se na sadnicama viših od pet metara, kako bi što pre mogle da preuzmu funkciju drvoreda. Prema nekim procenama, cena novih stabla, u zavisnosti od prečnika i vrste drveta, kreće se od 900 do 1.500 evra.

Sadnja u oktobru

Ne znamo šta će biti posađeno umesto platana u Bulevaru Kralja Aleksandra. Postoje različita mišljenja po tom pitanju. O tome koja će vrsta drveća biti posađena treba da odluče stručnjaci – rekao je juče Dragan Đilas, gradonačelnik Beograda. On smatra da je najbitnije da se utvrdi koja je vrsta najbolja.

– Poštovaćemo svaku odluku stručnjaka, a odluku ćemo doneti u narednih 10 do 15 dana – kazao je Đilas. On takođe naglasio da će se sadnja početi u oktobru. Z. V.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari