Osmi put u Beogradu manifestacija Maj mesec matematike 1Foto: Centar za promociju nauke

U Beogradu će tokom maja biti održana osma manifestacija „Maj mesec matematike (M3)“, u organizaciji Centra za promociju nauke i Matematičkog instituta Srpske akademije nauke i umetnosti (SANU).

Kako se navodi u saopštenju, publiku na nekoliko lokacija očekuju interaktivni sadržaji u centru grada, izložba o Milutinu Milankoviću, uz druženje sa poznatim svetskim matematičarima i nastavnicima matematike iz cele Srbije.

U Galeriji na Andrićevom vencu 2 posetioci će imati priliku da istražuju izložbu „Kroz matematičke predele“ od američkih megalopolisa, preko meksičkih džungli i andskih gudura, mediteranskih gradova-država, srednjoevropskih prosvećenih monarhija, ruskih nepreglednih prostranstava, pa sve do srednjoazijskih oaza, hiljadugodišnjih kineskih i indijskih carstava i australijske istočne obale, najavili su organizatori.

Osmi put u Beogradu manifestacija Maj mesec matematike 2
Foto: Centar za promociju nauke

Na istoj lokaciji, publika će kroz interaktivne eksponate moći da sagleda matematiku u njenim raznovrsnim nijansama.

Galerija će za posetioce biti otvorena svakog dana, sem ponedeljkom, od 10 do 20 časova, od 9. do 31. maja.

U Galeriji nauke i tehnike SANU, od 9. do 20. maja, otvara se izložba „Životni ciklusi Milutina Milankovića“ posvećena tom svetskom naučniku.

Specijalni gosti M3 manifestacije su popularizatori nauke i matematike su Beri Cipra, Stjuart Kolhagen i Greg Gejdž, koji će kroz predavanja, tribine i radionice posetiocima prikazati matematiku iz različitih uglova i u direktnom pristupu.

Osmi put u Beogradu manifestacija Maj mesec matematike 3
Foto: Centar za promociju nauke

Maj mesec matematike ponudiće i interaktivnu izložbu Imaginary, na kojoj će gosti iz Sveučilišta u Rijeci prikazati posetiocima mapiranje sfera na ravni kroz igru svetlosti i senki.

Na beogradskim ulicama biće i „Šetajuća matematika“ gde će učenici nekoliko osnovnih škola i Šeste beogradske gimnazije sa prolaznicima razmenjivati matematička znanja i razbijati predrasude o matematici.

U Naučnom klubu Beograd, Kralja Petra 46, za osnovce i srednjoškolce pripremljene su radionice, kao i naučnopopularna predavanja, a u Matematičkom institutu SANU organizovana su predavanja o Milutinu Milankoviću i njegovom naučnom radu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari