Otvaranje Palilulske pijace odlagano dva puta, pa zakazano za 1. septembar 1Foto: Beoinfo

Krajem 2017. godine započeta je rekonstrukcija Palilulske pijace, a tadašnji gradonačelnik Siniša Mali najavio je završetak radova za 18 meseci.

U februaru ove godine, pak, iz JKP „Gradske pijace“ rešeno je da se otvaranje nove tržnice očekuje u junu, ali građani i prodavci još uvek nisu dočekali novu pijacu u svom kraju.

Tek je 27. maja ove godine zamenik gradonačelnika Goran Vesić, prilikom obilaska završenog zdanja, rekao kako će pijaca biti dostupna kupcima i prodavcima od prvog septembra. Zašto se, iako je dugo najavljivana „moderna pijaca“ izgrađena, otvaranje još odlaže, niko od nadležnih nije objasnio javnosti.

Konkursnim rešenjem, koji su osmislili Dunja Dimitrijević Nedeljković i prof. Vasilije Milunović, dok su timu kasnije pridodate Danica Stojiljković i Marina Lazović, predviđeno je da Palilulska pijaca podseća na moderne evropske pijace i tržne centre, od Kopenhagena, Barselone do Madrida, gde bi ceo sadržaj bio stavljen pod jedan krov.

Time je, smatra arhitektonski tim „Geoinka“, postignuto da pijaca bude pogodna za korišćenje i leti i zimi, jer će biti pokrivena i zaštićena od vremenskih uticaja. Investicija se finansira iz sopstvenih sredstava JKP „Gradske pijace“, objekat se prostirev na površini od 12.691 kvadrata a vrednost radova je oko 11 miliona evra.

Radove su otvorili Siniša Mali i Aleksandar Jovičić, a prilikom predstavljana projekta, navedeno je da će pijaca imati četiri nivoa, od toga dva podzemna u kojima će se nalaziti supermarket i odvojene garaže za prodavce i zakupce sa 100 odnosno 70 mesta, dok bi pijaca bila u prizemlju.

Iznad same pijace najavljivan je nivo sa restoranima i lokalima za prodaju suvenira. Pijaca El Ninot u Barseloni je očigledno bila uzor kreatorima rešenja za tržnicu u centru Beograda.

Građani su podeljeno reagovali na arhitektonsko i estetsko rešenje kada je ono izašlo u javnost, pre početka same gradnje objekta. O funkcionalnosti, međutim, malo ko je imao mišljenje, jer će to najbolje pokazati tek praksa, kada pijaca bude počela da radi.

Ipak, stručnjaci su i pre početka radova videli niz problema koji će da prati rešenje po kom se zatvorena tržnica radi, a koja mogu zaseniti kreativno rešenje rekonstrukcije Palilulske pijace, za one koji ga tako doživljavaju. Problemi centralne ventilacije, malog broja parking mesta i rok završetka radova su glavni razlozi zašto stručna javnost nije bila oduševljena projektom, pisao je u to vreme stručni portal Gradnja.

Što se tiče problema koji mogu nastati zbog loše osmišljenog ventilacionog sistema, i nedostajućih parking mesta, moraćemo da sačekamo otvaranje pijace da bi videli da li je strah stručnjaka bio opravdan. Rok završetka radova je očigledno preambiciozno postavljen, pa prodavci i dalje svoje proizvode plasiraju na improvizovanoj pijaci na trotoaru kod Pete gimnazije.

Poslednji najavljeni rok za otvaranje je 1. septembar, a ostaje nam da vidimo da li će doći do još jednog odlaganja ili će odgovorni ljudi u Gradskoj upravi ispuniti poslednje obećanje dato građanima.

Modularni boksevi, prednost ili mana za prodavce

Pijačni plato biće smešten u nivou prizemlja, a umesto klasičnih tezgi, prodavci će biti smešteni u modularne bokseve od montažnih elemenata, što za neke vrste robe, smatraju stručnjaci, može biti prednost dok za druge to može da bude otežavajuća okolnost. Pokretnim stepenicama će se zatim dolaziti do poslednjeg nivoa, gde će se nalaziti galerija sa kancelarijskim prostorom, dodatni deo namenjen prodaji suvenira, antikviteta, kao i kafe-restoran u kojem će posetioci pijace moći da degustiraju hranu i piće iz same ponude tržnice. Pokretnim stepenicama biće povezane i samousluga i pijaca, najavljivali su nadležni iz Grada.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari