Otvoren Vitez fest na Kalemegdanu 1Foto: Beoinfo

Na Kalemegdanu je danas otvoren „Vitez fest 2017“ na kojem će svi posetioci imati priliku da vide kako je Srbija izgledala u viteško vreme.

„Vitez fest“ je, zahvaljujući Kraljevskom redu vitezova, postao manifestacija koja prikazuje divne običaje i sve ono što čini naš identitet, tradiciju i istoriju, rekao je zamenik gradonačelnika Beograda Andreja Mladenovič.

– Vitez fest je zanimljiva i lepa manifestacija. Beograd je početkom 15. veka postao prestonica Srbije, kada je despot Stefan Lazarević na ovom prostoru postavio svoju tvrđavu I svoj prestoni grad. Od tada je Beograd glavni grad Srbije i Srba – rekao je zamenik gradonačelnika.

Prema njegovim rečima „Vitez fest“ je multimedijalna manifestacija, koja podrazumeva niz događaja koji se tiču srednjeg veka, ali i modernog doba.

– Grad Beograd podržava ovu manifestaciju više godina unazad i veoma nam je drago što veliki broj sugrađana i gostiju našeg grada dolazi na Kalemegdan. Takođe, veliki broj mališana, na Lazarevu subotu koja je veliki hrišćanski praznik, dolazi ovde da se upozna sa svim onim što je krasilo vitezove, gospe i vreme koje je ostalo iza nas. Nadam se da ćemo ovde na Kalemegdanu uspeti da oživimo taj deo naše istorije. Posebno treba istaći i poštovanje koje je ukazivano despotu Stefanu Lazareviću, kao jednom od predvodnika viteškog reda „Zmaja“ i nekome ko je u to vreme bio jedan od uspešnijih vitezova koji je branio hrišćansku Evropu od najezde Turaka – zaključio je Mladenović.

Ovogodišnji festival organizuje se u saradnji sa Beogradskom tvrđavom, Turističkom organizacijom Srbije i Turističkom organizacijom Beograda, a sa blagoslovom patrijarha Irineja i pod pokroviteljstvom kneginje Linde Karađorđević. Namenjen je prvenstveno deci, roditeljima i turistima, ali i svim ljudima koji teže viteškom duhu, plemenitosti i vrlinama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari