"Ovo je nečuveno, dođeš od ranog jutra da zakažeš pregled, a onda nema termina": Reporterka Danasa sa pacijentima u krcatoj čekaonici Doma zdravlja u Beogradu 1Foto: Danas

Oko 50-ak pacijenata u čekaonici jednog beogradskog doma zdravlja od ranog jutra. Znaju da je peti dan u mesecu. Nekolicina čeka pregled kod lekara opšte pakse, većina termin za neki specijalistički pregled ili dijagnostiku.

Nestrplivi su. Rečeno im je da se termini puštaju oko 10 sati. Neki su došli još od početka smene samo da stignu na red.

„Ovo mi je treći mesec da dolazim. Vraćali me, kažu nema termina i svaki mesec isto“, govori naglas jedan stariji gospodin sa štapom, koji želi da skrene pažnju medicinskoj sestri koja je izašla da pokupi knjižice.

„Nije do mene, videćemo, gužva je… Budite strpljivi“, odgovara plavokosa medicinska sestra.

Dve gospođe, koje sede pored prozora, slažu se da je “zakazivanje od 1. do 5. u mesecu preko IZIS-a, samo zakomplikovalo, ionako loše zdravstvo”.

„U ovom domu zdravlja lečim se od kako je otvoren. Nije ranije bilo tako. Sve je gore, naročito u poslednjih sedam, osam godina. Ovo je nečuveno. Ti dođeš od ranog jutra čekaš da ti zakažu pregled, provedeš nekoliko sati i onda kažu nema više termina dođite sledeći mesec. Da je dobre organizacije, ne bi ovako bilo…“, kaže gospođa – „ista Dara iz Žikine dinastije“.

Rečenicu joj prekida pedesetogodišnja žena sa naočarima : „Ma samo da ideš i da se svađaš sa njima svaki put. Tako jedino uspeš da završiš nešto. Inače, neko dok sačeka termin može ovde i da umre“, otresito kaže žena.

Njihov razgovor prekida diskusija sa nedalekog pulta. Žali se sredovečni čovek na medicinsku sestru koja je zadužena za informacije i zakazivanje preglede kod lekara opšte prakse. Sestra mu drčno i neljubazno odgovara, a već sa druge strane mlađa žena sa detetom, na srpsko-ruskom pita je kako da stigne do otorinolaringologa. Posle par minuta čovek pogađa kod koje doktorke je bio predhodni put i dobija termin.

Devojka u roze jakni sa belim bežičnim slušalicama “saleće” sestru sa pulta preko reda. Želi da nosi doktorki rezultate, ali se ne seća gde joj je karton, te je sestra vraća u školsku ambulantu.

“Molim vas ko čeka za ultrazvuk da znate da više nema termina. Bilo je samo dva i koleginica je već ugrabila”, oglasila se jedna od doktorki opšte prakse negde oko 11 sati. Ljudi su se uskomešali.

“Pa kako ćemo? Da li je ovo normalno. Koliko meseci čekam”, dobacuje jedna žena iz čekaonice.

“Probaću da vam pišem uput bez termina, pa posle vidite sa njima. Butite strpljivi”, rekla je svima doktorka, a po svemu sudeći uspela je da ih na kratko umiri.

Ženu koja čeka termin za internistički pregled obeshrabruje sestra koja izlazi i saopštava da ne može ništa da zakaže jer gospođi nije knjižica overena od 30. novembra, čitavih pet dana.

“Molim vas rešite to, ne mogu ništa da vam uradim. Izbacuje me iz sistema čim krenem da ukucavam vaše podatke”, kaže sestra dok daje pacijentkinji knjižicu. Žena, bez reči, ostaje da gleda u knjižicu.

Samo jednu stariju gospođu u dubokim maslinastozelenim cipelama ovo ništa ne dotiče. Čeka svoj red i već dva sata rešava ukrštene reči i osmosmerke. Podiže glavu tek kad ju je sestra prozvala.

Onaj ko je danas uspeo da dobije termin, specijalističke preglede moći će da obavi sledećeg meseca.

U međuvremenu, mediji prenose izjavu ministarke zdravlja prof. dr Danica Grujičić koja izjavljuje da će do Nove godine biti ukinuto zakazivanje termina kod lekara od 1. do 5. u mesecu preko IZIS. Ostaje da se vidi kako će funkcionisati.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari