Pijaca na trotoaru dok se ne sagradi "parče Vasine torte" 1

Prodavci na novim tezgama izmeštene paliluske pijace radiće, po istim cenama zakupa, narednih godinu i po dana, do završetka rekonstrukcije, objašnjava Ivan Sočo direktor Gradskih pijaca za Danas povodom pisanja našeg lista o privremenom izmeštanju te pijace na trotoar između Pete gimnazije i plivališta Taš.

Prema njegovim rečima sva potrebna dokumentacija je pribavljena, uključujući i dozvolu za postavljanje tezgi na ulicu, iako našem listu iz opštine Palilula još uvek to nisu potvrdili.

Objasnivši da nijedno parking mesto nije ukinuto postavljanjem pijace na trotoar, Sočo ističe da su prodavcima obezbeđene moderne nove tezge sa noćnim osvetljenjem i da njihov broj zadovoljava potrebe prodavaca koji su tu svakodnevno.

– Ima dovoljno mesta za sve koji rade svakog dana, njih je 33 odsto, drugu trećinu čine oni koji rade četvrtkom, petkom, subotom i nedeljom, za koje takođe ima prostora, rekao je, naglašavajući da trenutno na trotoaru nema mesta jedino za prodavce koji donose robu samo vikendom. Za tu preostalu trećinu prodavaca biće dodatno obezbeđene demontažne tezge ukoliko se pojavi potreba za to, navodi on.

Sočo takođe tvrdi da ima sasvim dovoljno prostora za prolaz između dva niza tezgi i da pijaca neće ometati normalan prolaz pešaka. – Tu je trotoar širok osam metara, između tezgi je ostavljeno tri metra za prolaz što je sasvim dovoljno, rekao je direktor Gradskih pijaca.

U međuvremenu, dok prodavci zajedno sa kupcima sačekaju novi poslovni prostor, Sočo najavljuje najsavremeniju turističku atrakciju koja će nići na prostoru sadašnje razrušene palilulske pijace.

– Pošto smo imali parcelu u obliku trougla, novi objekat biće u obliku parčeta Vasine torte. Cilj nam je da turisti koji posete Beograd svrate ovde i pojedu parče najpoznatije srpske torte, po ugledu na pijace u Barseloni ili Budimpešti, obećava Sočo.

Nema problema sa mestima za parkiranje

Novi objekat biće na četiri sprata, gde će se na prvom nivou nalaziti garaže za snabdevanje pijace, 26 parking mesta, magacini i prostor za pripremu mesa, kako je prikazano u listu „Gradske pijace“, a direktor navodi da neće biti problema sa parkingom jer će on biti na dva nivoa. Takođe, oblik i konstrukcija planiranog objekta su takvi da neće biti problema sa efektom staklene bašte, koji se pojavio na pijaci u Bloku 44, jer krovna konstrukcija nije u potpunosti pokrivena leksanom, objasnio je Sočo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari