Ponovo otkriveno pet nelegalnih cevi i jedno crevo na Savskom nasipu 1Fotografije : Udruženje Savski nasip

Neformalno udruženje “Savski nasip” saopštilo je da su danas ponovo otkrili pet nelegalnih cevi i jedno crevo koje ulaze u nasip, kod zgrade Omladinskih brigada 232.

U saopštenju se navodi da je očigledno da je tu načinjeno krivično delo oštećenja nasipa, po članu 282. Krivičnog zakona.

Ovo su vodovodne cevi koje dovode vodu splavovima. Bušenje nasipa na ovaj način je vrlo opasno jer stvara put za vodu kada se podigne Sava. Voda prolazi oko cevi, vremenom pravi sve veću rupu ispiranjem zemljišta i vodi ka pucanju nasipa, upozoravaju iz Udruženja.

Osnovno pravilo u hidrotehnici jeste da se nasipi ne smeju bušiti, kažu stručnjaci iz ove oblasti u studiji Akademije inženjerskih nauka Srbije, koji su poručili da se nasip mora hitno sanirati po stručnim principima.

Stručnjaci smatraju, da bi, pored ostalog, trebalo ukloniti sve vodovodne cevi koje su prethodno postavljene kroz nasip da bi snabdevale splavove, a moguće i druge objekte, kao što su nelegalne vikendice.

Ovaj nasip brani od poplava Novi Beograd, a više od 100.000 ljudi živi neposredno uz nasip. Ako nasip pukne, poplave će izazvati ogromnu materijalnu štetu, a biće životno ugrožen i veliki broj ljudi, upozorava se u saopštenju neformalnog udruženja “Savski nasip”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari