Porez na imovinu pojedinim građana u 2015. biće uvećan i do 80 odsto u odnosu na ovu godinu, odlučeno je na jučerašnjoj sednici Skupštine grada.

To povećanje najviše će pogoditi stanovnike koji su novom Odlukom o zonama ušli u Zone ulaznih pravaca iz Niša, Pančeva, Zagreba, Novog Sada, Ibarske magistrale, kao i građane koji žive u Zoni ekstra stanovanja u okviru Prve zone, poput Dedinja i starog dela grada.

Slobodan Milosavljević sekretar za finansije istakao je da se tom odlukom uvodi samo ograničenje za eventualno povećanje stope poreza za određene kategorije koje žive u Ekstra zoni stanovanja. Zakonom iz 2013. godine ukinute su olakšice poput kvaliteta gradnje, a porez se uvećava na osnovu lokacije.

– Zone se uvode kao jedan od kriterijuma za utvrđivanje visine lokalnih komunalnih taksi, naknade za korišćenje građevinskog zemljišta i naknade za uređivanje građevinskog zemljišta – obrazložio je Milosavljević. On je dodao da se da će se zone određene tom odlukom primenjivati i kao kriterijum za utvrđivanje visine zakupnine za poslovni prostor na kome je nosilac prava korišćenja Grad.

Balša Božović, šef odborničke grupe Demokratske stranke (DS) ukazao je na nelogičnosti donošenjem takve odluke i istakao da bi trebalo da se promeni Zakon o porezu na imovinu.

– Vlasnik stana deset godina ima mogućnost maksimalnog povećanja poreza do 80 odsto. Međutim, ako neko ove godine kupi nekretninu neće biti zaštićen i to povećanje poreza može da ide i do 500, 600 pa i 700 odsto – naveo je Božović. Prema njegovim rečima, tom odlukom biće oštećeni mali preduzetnici i zanatlije, posebno u delovima grada poput Slavije, koji su proglašeni ekstra zonom, a za to ne postoje uslovi, pre svega komunalna infrastruktura.

Odbornici su usvojili i Plan detaljne regulacije za deo autobuske i železničke obilaznice oko Beograda koja se odnosi na deo Bubanj Potok – Vinča – Pančevo, železnička deonica Belo potok – Vinča – Pančevo, sa drumsko – železničkim mostom preko Dunava.

Božović je istakao da se usvajanjem tog Plana Beograd ponovo upušta u jedan megalomanski projekat poput Prokopa.

– Železnice i CIP uslovljavaju Grad za Savski amfiteatar. Ovaj projekat nije isplativ, zbog čega neće moći da se podigne kredit. Ukoliko ne dobijemo kredit, to znači da će ga platiti Beograd – objasnio je šef odborničke grupe DS.

Skupština grada usvojila je i odluku o studentskim stipendijama s obzirom da je rebalansom budžeta izdvojeno 15 miliona dinara za tu namenu, kao i odluku o ponovnom otvaranju Kancelarije za mlade Grada.

Pored toga odbornici su usvoji odluku na osnovu koje će od 1. januara ponovo primati 10.000 dinara neto zarade mesečno, a čega su se odrekli kako bi pomogli ugroženima u poplavama.

Premijer Kine počasni građanin Beograda

Premijer Narodne Republike Kine Li Kećiang proglašen je za počasnog građanina Beograda. Ova titula dodeljena mu je za afirmaciju Beograda i doprinos razvoju i unapređenju saradnje i međusobnih odnosa dve zemlje.

– Do kraja decembra biće otvoren Pupinov most, koji su gradile kineske kompanije i koje je finansirala kineska vlada. Beograd će biti domaćin Samita šesnaest zemalja centralne i istočne Evrope, koji će biti održan od 15. do 17. decembra ove godine, dok će se naredne godine obeležiti i 35 godina od sporazuma o saradnji Grada Beograda i Pekinga – naveo je gradonačelnik.

Spomenik Isidori Sekulić

Spomenik književnici Isidori Sekulić biće podignut u parku na uglu Ulica Andre Nikolića i Petra Čajkovskog na Savskom vencu, odlučili su odbornici Skupštine grada. Inicijativa za podizanje spomenika potekla je od Fonda „Isidora Sekulić” a spomenik je rad vajara Zdravka Joksimovića, zamišljen kao stojeća figurativna skulptura u bronzi. Na jučerašnjoj sednici odlučeno je da predsednik Odbora za podizanje spomenika bude Dejan Čulić, odbornik u Skupštini Grada.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari