Gradski centar za socijalno preduzetništvo Beograda u saradnji sa Kancelarijom UN za projektne usluge (UNOPS) raspisao je javni poziv nezaposlenima romske nacionalnosti za dodelu bespovratnih sredstava za samozapošljavanje u okviru projekta „EU podrška za zapošljavanje Roma”.


Bespovratna sredstva namenjena su nezaposlenima Romima sa uspešno završenom obukom o načelima vođenja sopstvenog biznisa. Obuka je namenjena za najviše sto potencijalnih preduzetnika. Bespovratna sredstva za samozapošljavanje u opremi dodeljuju se za 50 nezaposlenih sa najboljim biznis planovima, u iznosu do 3.400 evra, za otpočinjanje biznisa, kao i osnivanje privrednog društva ukoliko osnivač zasniva u njemu radni odnos, navodi se u saopštenju Gradskog centra za preduzetništvo. Nezaposleni koji ostvari pravo na bespovratna sredstva u obavezi je da obavlja registrovanu delatnost najmanje 12 meseci.

Pravo na dodelu bespovratnih sredstava može se ostvariti i udruživanjem više nezaposlenih radi samozapošljavanja i u tom slučaju svako lice pojedinačno podnosi prijavu za samozapošljavanje.

Pravo na bespovratna sredstva za samozapošljavanje ne mogu se ostvariti u oblastima eksploatacije uglja, igara na sreću, kockanja i klađenja, taksi prevoza i menjačnica. Takođe sredstva se ne mogu dobiti za registraciju individualnog poljoprivrednog gazdinstva, zadruge, udruženja građana i društvenih organizacija, ukoliko prethodne tri godine nije ispunilo obavezu prema Republici ili Gradu i ukoliko je na dan podnošenja prijave lice zaposleno odnosno upisano u registar privrednih subjekata. Javni poziv traje do 6. februara. U toku njegovog trajanja nezaposleni može samo jednom podneti prijavu. Najviše dva člana istog porodičnog domaćinstva mogu podneti prijavu za obuku, odnosno prijavu sa biznis planom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari