Radojičić: Jačanje lokalnih samouprava od presudne važnosti za razvoj demokratije 1Foto: FoNet/ Milica Vučković

Gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić danas je izjavio da je jačanje lokalnih samouprva u Srbiji od presudne važnosti za razvoj demokratije.

„Jačanje lokalnih samouprava i razgovor sa običnim ljudima je jedini pravi način da svuda i globalno jača demokratija koja je svuda u svetu, u različitim stepenima, u krizi“, rekao je Radojičić na 49. Skupštini Stalne konferencije gradova i opština – Saveza gradova i opština Srbije (SKGO).

On je istakao da je važno da se razgovora o primerima dobre prakse u lokalnim samoupravama koji mogu da budu putokaz za druge opštine i gradove.

„Veliki je izazov voditi Beograd i naći balans između tradicionalnog i savremenog koncepta grda“, kazao je Radojičić.

Beograd, po njegovim rečima, mora da se razvija u pravcu zelenog grada koji će biti „po meri deteta“.

Radojičić je rekao da se mnogo radi na razvoju digitalizacije svih službi u Beogradu, što je doprinos kvalitetu života građana, i da se značaj toga video u vreme pandemije korona virusa.

„Beograd je ponosan što je investicioni centar ovog dela Evrope“, rekao je Radojičić i zahvalio ambasadama i Evropskoj uniji bez čije pomoći mnogi od projekata i ciljeva ne bi bili ostvareni.

On je ukazao na značaj zajedničkog delovanja lokalnih samouprava u okviru SKGO jer su svi na istom zadatku – da građani žive što bolje i da se opštine i gradovi razvijaju.
Glavna tema ovogodišnje Skupštine SKGO je „Strateški pravci jačanja lokalne samouprave u Republici Srbiji“.

Skupština SKGO je najznačajniji skup predstavnika lokalne samouprave tokom godine. Osim delegacija gradova i opština u Srbiji, na njoj učestvuju i najviši predstavnici državnih organa, vladinih i nevladinih organizacija i institucija, međunarodnih organizacija, diplomatskog kora, donatorskih institucija i drugih partnerskih organizacija i programa.