Radojičić: Za autobuse dva tehnička pregleda godišnje 1Foto: BETAPHOTO/ MILOŠ MIŠKOV

Gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić izjavio je danas da prosečna starost autobusa u gradskom prevozu, uzimajući zajedno vozila GSP i privatnih prevoznika, iznosi 7,1 godinu, preneo je Beoinfo.

„U Evropi je prosečna starost 11 godina, a u GSP 7,1 godina. Od 2014. do 2019. godine nabavljena su 344 autobusa, a 2019. godine 244 autobusa. Do sredine sledeće godine nabavićemo 100 autobusa na gas i još 10 električnih. Godišnje se obavljaju dva tehnička pregleda, a svaki dan autobusi prolaze kontrolu ispravnosti kočnica“, rekao je Radojičić za TV Prva.

On je dodao da su Zakonom o bezbednosti saobraćaja na putevima regulisani uslovi koje vozači autobusa moraju da ispune, pa i uslove koji se odnose na starost vozača autobusa.

„Pravila koja proizilaze iz ovog zakona moraju da se primenjuju, te se tako obavljaju kontrolni lekarski pregledi vozača na svake tri godine, a u slučaju kada lekari procene ti pregledi se rade i češće“, rekao je Radojičić.

Govoreći o poslednjem udesu u Zemunu, Radojičić je naveo da još nije utvrđeno da se on dogodio zbog godina vozača.

„Da bi prevenirali ovakve događaje trebalo bi dalje da analiziramo i upoređujemo zakonska rešenja u našoj zemlji sa rešenjima koja se u sličnim situacijama primenjuju u drugim zemljama“, rekao je Radojičić.

On je naveo da u Srbiji osoba koja nije napunila 24 godine ne može da vozi autobus, dok je u nekim zemljama u okruženju to moguće već u 21.

Radojičić je istakao da su naši zakoni nešto oštriji nego u ostalim državama u regionu.

Gradonačelnik je podsetio da su stanovnici ovog dela Zemuna nekoliko puta pisali peticije za izgradnju dečjeg igrališta na ovom mestu.

„Bio sam na terenu i razgovarao sam sa stanovnicima ovog dela Beograda, a kasnije i sa sekretarom Sekretarijata za saobraćaj kako bismo ovo mesto na kojem se dogodila saobraćajna nezgoda učinili što bezbednijim“, rekao je Radojičić.

On je naglasio da će u Sekretarijatu za saobraćaj biti procenjeno na koji način je moguće dodatno obezbediti postojeće igralište i da li će ono uopšte moći da ostane na tom mestu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari