Šapić: Beograd najozbiljniji kandidat za domaćina EKSPO 2027. 1Foto: Beinfo

Gradonačelnik Aleksandar Šapić sastao se danas sa delegacijom Međunarodnog biroa za izložbe (Bureau International des Exposition – BIE) povodom kandidature Srbije i Beograda za domaćina Specijalizovane izložbe EKSPO 2027. godine.

Gradonačelnik je istakao da će ovaj događaj biti veliki podsticaj infrastrukturnom i ekonomskom razvoju prestonice i čitave zemlje, dok će u geopolitičkom smislu dati prepoznatljivost i mogućnost za dalji razvoj.

– Organizovanje ovakve manifestacije predstavlja posebnu vrstu priznanja za svaku zemlju i grad, imajući u vidu da u proseku preko 100 zemalja učestvuje na ovim izložbama i da ih za vreme trajanja poseti isto toliko šefova država ili predsednika vlade. Zato se nadamo da će srpska prestonica dobiti šansu da pokaže svetu sve svoje lepote, istoriju i kulturu – naglasio je gradonačelnik, a prenosi Beinfo.

On je podsetio da je Republika Srbija podnošenjem zvaničnog pisma predsednice Vlade Srbije januara ove godine izrazila nameru da se kandiduje za specijalizovanu izložbu 2027. godine.

– Tema izložbe EKSPO 2027 Beograd, koja je danas prezentovana gostima, je „Igraj za čovečanstvo: sport i muzika za sve”. Potrudili smo se da kroz sport i muziku, oblasti koje prevazilaze granice, približimo Beograd i Srbiju svetu. Sa ponosom mogu reći da ćemo, ukoliko naš grad bude izabran, biti dobri domaćini kao što smo bili u svim drugim prilikama. Na taj način ćemo još jednom pokazati da je Beograd otvoren i gostoprimljiv grad koji ima šta pokaže na međunarodnoj sceni – rekao je prvi čovek prestonice.

Beograd i Srbija smatraju se za jednog od najozbiljnijih kandidata, iako je kandidaturu podnelo ukupno pet kandidata: USA – Minesota, Tajland – Puket, Španija – Malaga, Argentina – San Karlos de Bariloče. Srbija i preostala četiri kandidata predali su tokom juna 2022. godine elaborate kandidature i prezentovali svoje projekte pred Generalnom skupštinom Međunarodnog biroa za izložbe u Parizu.

Odluka o zemlji domaćinu Specijalne izložbe EKSPO 2027. biće doneta na Generalnoj skupštini Međunarodnog biroa za izložbe u Parizu u junu 2023. godine. Do tada, svaka zemlja kandidat na međunarodnom nivou lobira za podršku za svoj projekat i organizuje niz aktivnosti u tu svrhu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari