Šapić najavio za 2023.: Besplatni vrtići i udžbenici, više besplatnih usluga socijalne zaštite, ukidanje liste čekanja za personalne asistente 1foto (BETAPHOTO/AMIR HAMZAGIĆ)

Gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić izjavio je danas da gradski budžet za narednu godinu predviđa besplatne vrtiće za svu decu, kao i besplatne udžbenike od prvog razreda osnovne do četvrtog razreda srednje škole.

Šapić je za televiziju B92 rekao da su sredstva za to obezbeđena tako da se „nijedan drugi aspekt grada ne uspori“, a da je cilj tih mera „podrška mladim bračnim parovima i povećanju nataliteta“, kroz mere koje bi trebalo da doprinesu lakšem zasnivanju porodice i većem broju dece.

On je rekao da je „oko 40 milona evra godišnje obezbeđeno za besplatne vrtiće“ iz gradskog budžeta.

„Nismo podigli nijedan novi namet, došli smo do novca racionalizacijom“, rekao je Šapić i dodao da će grad finansirati boravak dece u privatnim vrtićima na isti način kao u državnim, odnosno da će cena za boravak dece „biti anulirana“.

Dodao je da će počev od naredne, gradska vlast „svake godine“ obezbeđivati besplatan set udžbenika za sve, od prvog do četvrtog razreda srednje škole.

Šapić je rekao da budžet za narednu godinu predviđa i „besplatne usluge socijalne zaštite“ u mnogo većem obimu nego do sada, kao i da će biti ukinuta „lista čekanja za personalne asistente“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari