Šapić: Od naredne godine besplatan boravak u vrtićima i udžbenici za osnovce i srednjoškolce 1foto (BETAPHOTO/AMIR HAMZAGIĆ)

Gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić najavio je niz novina u glavnom gradu u sferi brige o deci i socijalne zaštite koji će biti implementiran zahvaljujući većim izdvajanjima iz gradskog budžeta. Od naredne školske godine, svi osnovci i srednjoškolci dobiće besplatne udžbenike, a besplatan će biti i boravak u vrtićima, dok će sva beogradska deca i mladi do 19 godina, kao i zaposleni u predškolskom i školskom sistemu, već uoči Nove godine dobiti poklon-vaučere u vrednosti od šest
hiljada dinara.

– Spisak radnji u kojima se mogu iskoristiti vaučeri nalazi se na sajtu Grada Beograda. Moći će da se preuzmu u vrtićima, školama ili u opštinama za decu koja ne pohađaju vrtiće do 15. februara, a da se iskoriste do 1. marta. Od sledećeg septembra, svi osnovci i srednjoškolci od svog grada dobiće kompletne udžbenike, preciznije škole će ih naručivati od izdavača, a plaćanje će ići preko grada. Trenutno u Beogradu vrtiće pohađa između 75 i 80 hiljada dece. To da boravak bude besplatan jeste politička odluka koja će biti realizovana zahvaljujući znatnim sredstvima predviđenim za tu namenu iz gradskog budžeta za sledeću godinu, ali i uštedama koje smo ostvarili. Sve su to načini da pomognemo našim sugrađanima sledeći politiku Vlade Srbije – rekao je Šapić za TV „Pink”.

Nijedna kapitalna investicija neće biti ugrožena, naznačio je gradonačelnik, najavljujući između ostalog nastavak rekonstrukcije i sanacije ulica, kojih će biti više od sto sledeće godine. Svim opštinama povećani su budžeti, a opredeljeno je milijardu i po dinara za kapitalne investicije. Znatno veća sredstva namenjena su i za kulturu i sport.

Gradonačelnik je ovom prilikom rekao da očekuje da i drugi gradovi u Srbiji slede primer Beograda, te da svaka uprava uz dobro i kvalitetno planiranje može da obezbedi pogodnosti za svoje građane.

– Naše je mišljenje da u ovom pravcu treba da se ide i da se gde god to može pomogne ljudima. Jedna stvar je razvoj infrastrukture, privrede, ugostiteljstva i turizma, ali mislim da je ostalo još prostora da pokažemo brigu o ljudima i da olakšamo porodični budžet Beograđana – rekao je prvi čovek prestonice.

On je najavio i besplatne usluge socijalne zaštite kao što su gerontodomaćice, personalni asistenti, zatim dnevni boravak za decu ometenu u razvoju, a rade se novi klubovi penzionera.

– Implementiranjem „beogradske kartice”, koja će imati tri kategorije, za maloletna lica, odrasle i penzionere sa više od 65 godina, građani će imati mnoge pogodnosti što će svakoj porodici dobro doći – rekao je Šapić i najavio od sledećeg leta besplatne termine za sve gradske bazene, kao i značajne popuste u više trgovinskih lanaca i privrednih subjekata za korisnike „beogradske kartice”.

Gradonačelnik je najavio da će Grad Beograd sledeće godine pokušati da realizuje postavljanje 101 objekta Službe javnog reda i Komunalne milicije, gde će boraviti komunalni milicajci ili „beogradski lični beli” koji će uneti dodatnu bezbednost na beogradske ulice. Mislim, dodao je, da će to biti istorijska kvalitativna promena života u Beogradu.

Šapić je rekao da je oglas za prikupljanje pismenih ponuda za zakup vodnog zemljišta u javnoj svojini trajao 20 dana, te da je sutra otvaranje ponuda, čemu će moći da prisustvuju i mediji, kako bi se uverili da se sve radi kao i u civilizovanim evropskim metropolama.

– Ljudi će plaćati zakup za svoje mesto, a Grad Beograd će im omogućiti sve što je neophodno. Konkurs je raspisan za 30 pozicija, a mi paralelno radimo na projektu dovođenja infrastrukture, vode i struje, tako da više neće biti divljih priključaka, niti bušenja nasipa. Postojaće standardi, što znači da će splavovi morati da imaju prečišćivače otpadnih voda i da ispunjavaju bezbednosne uslove – pojasnio je Šapić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari