Šapić: Rebalans gradskog budžeta samo prepakivanje sredstava na druga mesta 1Foto: FoNet/Milica Vučković

Gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić izjavio je danas da je rebalans gradskog budžeta bio neophodan zbog „objektivnih okolnosti“, u prvom redu inflacije i globalnog skoka cene energenata.

Šapić je rekao da je rebalans, koji su odbornici Skupštine Beograda usvojili u sredu, „samo prepakivanje sredstava na druga mesta“.

„Uspeli smo da spremimojavna komunalna preduzeća za zimu, da pokrijemo odnosno da reprogramiramo neka dugovanja, prvenstveno Gradskog saobraćajnog preduzeća“, kazao je Šapić za televiziju B92.

Najavio je uvodjenje beogradske Službe javnog reda koja će zameniti Komunalnu miliciju.

„Odlučili smo da suštinski promenimo taj sistem jer umesto da budu na usluzi gradjanima, najmanje gde ste mogli da zateknete komunalne milicionere je ulica. Trenutno imamo oko 400 komunalnih milicionera a računamo da nam je potrebno oko 1.000 pripadnika Službe javnog reda kako bi pokrili sve što želimo“, kazao je gradonačelnik.

Šapić je rekao da će grad biti podeljen na 100 teritorija i da će svaka imati stanicu sa pripadnicima Službe javnog reda koji će biti „stalno na ulici u kraju za koji su zaduženi“.

„Ti ljudi će zadržati ovlašćenja kao komunalni policajci ali će imati i obavezu da prijave ako se negde pokvari semafor, ako negde curi voda, ako im neko od gradjana pridje i zatraži neku vrstu pomoći. To će promeniti sliku našeg grada, Beograd će biti daleko bezbedniji i uslužniji“, kazao je Šapić.

Dodao je da je „ideja“ da vaučeri za roditelje dece do 19 godina i za sve zaposlene u predškolskim i školskim ustanovama, budu dostupni tokom decembra i januara naredne godine.

„To je istorijska odluka, blizu 17 miliona evra je predvidjeno u te svrhe. Svi roditelji će po detetu dobiti vaučer u iznosu od 6.000 dinara kao i svi koji rade sa našom decom a vaučere će moći da potroše kako sami žele“, naveo je gradonačelnik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari