Sat programiranja 1Foto: I. N.

U okviru obeležavanja globalne inicijative „Hour of Code“ (Sat programiranja), kompanija Microsoft u Srbiji je, u svojim prostorijama, uz pomoć Fondacije Petlja, organizovala edukativne radionice za srednjoškolce.

Tokom dvodnevnog programa, preko 100 beogradskih srednjoškolaca je uz pomoć inženjera i IT stručnjaka učilo osnove programiranja i mašinskog učenja. Najuspešniji IT stručnjaci iz različitih kompanija, sa učenicima su podeliti svoja profesionalna iskustva ali i propuste, kako bi im pokazali da su i greške i propusti sastavni deo puta ka uspehu.

– Čas programiranja je akcija koja se održava druge nedelje decembra a posvećena je promociji programiranja i edukacije posebno među mladima, za cilj ima promovisanje pristupačnosti tehničkih nauka i savremenih tehnologija. Nastala je kao delo organizacije Cod Org, a Microsoft tu inicijativu podržava od samog početka. Nedelja programiranja organizuje se širom planete, a naša kompanija pomaže doniranjem svoje tehnologije ali i znanja. Naši zaposleni tada imaju priliku da se druže sa učenicima srednjih i osnovnih škola i prenesu im svoja iskustva, kazao je za Danas Vlado Lukavina, koordinator filantropije centra Microsofta za region jugoistočne Evrope.

Katarina Đoković, koordinatorka programa fondacije  Petlja  navela je da su u protekla dva dana učenici prisustvovali celodnevnim radionicama.

– Gosti su nam deca koja su se već opredelila za IT kao svoju profesiju. Imali smo panel diskusiju na kojoj su profesionalci pričali o svojim iskustvima i greškama, usledila je radionica programiranja na kojoj se rešava realan problem, kao i radionica koju je održala naša saradnica iz Petlje.

Tarik Ramadani iz Devete beogradske gimnazije kaže da ga programiranje zanima od malih nogu, a na radionicama je, osim dobrog druženja, naučio i dosta o robotici, koja mu je posebno interesantna.

-Drago mi je da sam imao prilike da čujem iskusnije programere, njihova iskustva, kroz šta su prošli, i mislim da će mi to pomoći u daljem razvoju, rekao je Tarik.

Sat programiranja je počeo kao jednočasovni uvod u informatiku, osmišljen da demistifikuje programiranje i pokaže da svako može da nauči osnove. Svake godine u decembru, širom planete u okviru „Nedelje programiranja“ milioni učenika i nastavnika učestvuju u radionicama, gde se upoznaju sa algoritamskim načinom razmišljanja koje je danas neophodno za razvoj veština koje zahteva savremeno doba.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari