Savez 90/Zelenih Srbije: Gradnja depoa metroa na Makišu ugrožava vodosnabdevanje Beograda 1Foto: Aleksandra Popović

Savez 90/Zelenih Srbije apelovao je danas na beogradske vlasti da obustave izgradnju depoa za metro na prostoru Makiša jer se time kako su naveli, ugrožava vodosnabdevanje glavnog grada.

Iz tog saveza su ocenili da najavljena urbanizacija Makiša i svaka radikalna intervencija na tom prostoru „direktno ugrožava kvalitet vode koja se zahvata bunarima iz aluvijona reke Save“.

„Podzemne vode su najznačajniji resurs za vodosnabdevanje Beograda i narušavanje ovog resursa imaće nesagledive posledice po kvalitet života građana. Gradska vlast ne sme ekosisteme da posmatra kao puko građevinsko zemljište ne vodeći pri tome računa o ugoženosti zdravlja građana i njihovom interesu“, naveli su u saopštenju.

Upozorili su da će „stihijska gradnja novih infrastrukturnih objekata, bez adekvatne rekonstrukcije postojeće i izgradnje nedostajuće infrastrukture dovesti do dalje devastacije i potpunog kolapsa komunalnih sistema“.

„Područje Makiša u sistemu vodosnabdevanja Beograda predstavlja jedno od ključnih područja i svako traženje novog izvorišta bi bilo ekstremno skupo, a put do njega višedecenijski“, ocenili su iz Saveza 90/Zelenih Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari