Haški tribunal objavio je nalaze holandskih lekara da optuženi Vojislav Šešelj nema ozbiljnih zdravstvenih problema, ali da je gojazan i da ima „masnu jetru“ i povišeni krvni pritisak.

Istovremeno, Tribunal je objavio i mišljenje specijalista iz Srbije na čelu sa Milovanom Bojićem, bivšim ministrom zdravlja i čelnikom JUL-a, koji su, na poziv odbrane, ocenili da „površni“ dijagnostički postupak holandskih lekara „ugrožava“ Šešeljevo zdravlje. Precizirajući da je Šešeljeva telesna težina porasla sa 93 kilograma u novembru prošle godine na sadašnjih 133 kilograma, holandski lekari su kao terapiju preporučili „promenu životnog stila, uz primenu dijete i fizičke aktivnosti“.

Šešeljeva odbrana je na nalaze holandskih lekara uzvratila mišljenjem više specijalista iz Srbije, na čelu sa Bojićem da se „ovakvim površnim i nedovoljnim dijagnostičkim postupkom ozbiljno ugrožava i onako većnarušenog zdravlje“ Šešelja. Specijalisti iz Beograda su naveli da su „začuđeni niskim nivoom dijagnostičkog postupka koji primenjuju holandski lekari“, s obzirom da „nenormalni rezultati laboratorijske analize“ krvi ukazuju na „moguće oštećenje“ Šešeljeve jetre, a ima se u vidu da on uzima „veoma snažne lekove protiv povišenog pritiska, astme i čira na želucu“.

Prvi potpisnik apela Milovan Bojić je zajedno sa Šešeljem bio potpredsednik Vlade Srbije 1998-2000. godine. Apel je potpisalo još sedmoro lekara-specijalista koji su i profesori na privatnom „Medicinskom fakultetu US Medical School“ u Beogradu, čiji je Bojićdekan, te jedan specijalista sa KBC Zvezdara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari