Skoro 200 porodica na udaru zagađenja 1

Meštani lazarevačkog naselja Veliki Crljeni tokom protekle nedelje ponovo su se obratili dopisom predsedniku Republike i premijerki, tražeći da nadležne institucije i država kao vlasnik EPS-a reše situaciju sa kojom se meštani bore više od tri godine.

Danas je već pisao da je gotovo 200 porodica u tom mestu pogođeno zagađenjem vode i vazduha, ali i klizištima koja stvara neaktivan ali i dalje otvoren kop uglja, koji se od prvih kuća nalazi na jedva 70 metara.

Iako je, prema rečima EPS, kop neaktivan, on je i dalje otvoren, otpadne vode od ispiranja uglja teku kroz naselje a ugljena prašina se širi kako je vetar raznosi. S druge strane, prema zakonskim odredbama, kop se smatra aktivnim sve dok se ne izvrši rekultivacija, odnosno „vraćanje u prvobitno stanjea2. Podsetimo, zakonom je predviđeno da unutrašnjost kopa mora da bude udaljena od obližnjih naselja najmanje 500 metara, dok sama ivica kopa mora da je na razdaljini od bar 300 metara. U Velikim Crljenima kop je, zbog sleganja tla i raznošenja prašine vetrom, došao na 40 metara od prvih kuća, dok je jama na 90 metara.

– lzmeđu jame i naših kuća je Ibarska magistrala koja se raspada, otpadne vode Kolubara prerade, tri dalekovoda, i dok su iskopavanja rasterala iz staništa različite životinje, smeće ih privlači, pa u dvorišta ne puštamo decu jer se pojavljuju zmije, pacovi, a sada i šakali. Jama duboka tridesetak metara je odvukla podzemne vode, drveće se suši, zidovi kuća pucaju, a mi se gušimo u prašini i smradu. U 170 domaćinstava ovde, u svakom je bar po jedan član na inhalatoru, nekada i cele porodice, a svaka treća kuća ima obolelog od karcinoma. Preko puta nas su brda kvarcnog peska, brda prašine od uglja, sa desne strane je pepelište od termoelektrane, na manje od 50 metara je pruga kojom se, otvorenim vagonima, prevozi ugalj za termoelektrane Nikola Tesla i Kolubara. Desetak metara dalje teku otpadne vode “Kolubara Prerade” u kojima se ispira ugalj. Prozore ne otvaramo, veš ne iznosimo napolje, voda odavno nije za piće, kaže za Danas meštanka i predsednica udruženja Tihi lug Veliki Crljeni Vesna Terzić.

Od iskopavanja koja su preblizu naselja, navodi ona, sleže se i tlo, pa se drveće suši, zidovi u većini kuća su popucali, a u nekim, kako kaže, do te mere da one više nisu upotrebljive za život. Kako navodi, proteklih godina su se obraćali svim nadležnim institucijama, ali da nijedna ništa nije preduzela, a tvrdi da su različite inspekcije podnosile izveštaje sa netačnim i oprečnim podacima. Iako je, kaže Terzić, rudarska inspekcija još prošle godine izašla na teren, ustanovila sva oštećenja na kućama, nepravilnosti u radu EPS, zagađenje vazduha i vode, u kasnijem odgovoru, odnosno izveštaju, tih podataka nije bilo, a zahtev meštana da im se dostavi zapisnik je odbijen.

„Za otpadne vode je u Službenom glasniku navedeno da se „zbog zastarelosti sistema ne prečišćavaju“, a republički inspektor nam pošalje odgovor da je voda čista. Ministarstvo rudarstva pošalje odgovor da oni nisu nadležni. Onda dođe inspektorka iz rudarstva i napiše da smo udaljeni 180 metara od kopa. Pukotine na zgradama evidentirane ali nema dokaza da je uzrok rudnik. Naravno da nema jer stručnjaci iz EPS nisu uradili nikakva ispitivanja pre kopanja, pa stoga nulto stanje ne postoji. Ekološki inspektor piše da se otpadne vode razlivaju jer dabrovi prave branu, iako su te životinje poznate po tome što traže izuzetno čistu vodu za stanište“, naveli su meštani Velikih Crljena u dopisu upućenom predstavnicima republičke vlasti.

Terzić rezignirano objašnjava da stanovnike tog kraja Opština i mesna zajednica tri godine ignorišu, kao i da razgovori sa nadležnima iz ministarstava ekologije i urbanizma, nisu doneli nikakve rezultate. „Vlasnik EPS- a je Vlada Republike Srbije, i stoga mi očekujemo da nam premijerka i predsednik objasne zašto smo mi gurnuti u ponor? Zašto plaćamo porez na naše objekte koji se raspadaju zbog tuđeg bezobrazluka, zašto se plašimo da decu pustimo u dvorište? Zašto niko ne pita EPS kako su smeli tri godine da prikazuju lažne podatke o našem kraju?“, postavljaju pitanja predstavnici udruženja Tihi lug u dopisu, uz upozorenje vlastima da je stanje alarmantno i da zahteva hitno rešavanje problema.

Upravni sud zabranio dalje kopanje

Kako Terzić objašnjava, kop je otvoren nakon poplava 2014, jer je, kako kaže, EPS-u hitno trebao ugalj. Međutim, kako je i Upravni sud presudio, radili su nedozvoljeno, jer je u projektu otvaranja kopa nedostajao plan Strateške procena uticaja na životnu sredinu. „Nakon što su meštani “podigli buku” EPS je iz tok kopa izašao u avgustu 2017, mada je po njihovim rečima kop prestao da radi čak godinu dana ranije, u maju 2016. Pomerili su se oko kilometar ka Vreocima i otvorili polje “G”. Iako je još tada utvrđeno da smo mi ugroženi, da bi EPS trebalo da reaguje i izvrši kompletna merenja, to do danas nije urađeno. Iz EPS-a su odgovorili da merenja rade i da nisu oni krivi za takvo stanje, navela je Terzić. Nakon što je Upravni sud poništio Plan za otvaranje kopa Veliko Crljane, jer je usvojen bez procene uticaja na životnu sredinu, kop bi trebalo da se vrati u prvobitno stanje a studija procene uradi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari