Skupština grada Beograda usvojila rebalans budžeta 1Foto: Stefana Savić

Skupština grada Beograda usvojila je na današnjoj sednici Predlog odluke o izmenama Odluke o budžetu za 2021. godinu i Predlog odluke o izmenama Odluke o utvrđivanju obima sredstava za vršenje poslova Grada i gradskih opština.

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić istakao je tokom rasprave o pomenutim predlozima da je cilj rebalansa budžeta da se obezbedi novac za „najvažnije infrastrukturne projekte koji se čekaju decenijama“.

Podsetio je da će budžet iznositi preko 150 milijardi dinara, odnosno više od milijardu i 280 miliona evra, i istakao da je to „najveći budžet u istoriji“.

Naveo je da je budžet Beograda uvećan za oko 6,7 milijardi dinara, a budžet gradskih opština povećan za oko 640 miliona dinara.

Vesić je rekao da se najveće uvećanje odnosi na Sekretarijat za stambene i komunalne poslove za koji je obezbeđeno oko milijardu i 800 miliona dinara za izgradnju nasipa i kolektora 3 i 4 na Makiškom polju za potrebe metro sistema, zs pružni prelaz u Batajnici kako bi mogli da krenu brzi vozovi između Beograda i Novog Sada i za projektovanje i tehničku dokumentaciju druge linije metroa za koje je obezbeđeno 520 miliona dinara.

On je rekao da će se rebalans budžeta najpre odraziti u urbanizmu, u izgradnji autobuske i železničke stanice, fabrike vakcina u Zemunu i metro sistemu.

Vesić je istakao da će gradska vlast zahvaljujući rebalansu moći da gradi metro, što je „noćna mora za protivnike ove gradske vlasti jer je to dokaz da koliko su ti protivnici bili nesposobni“, a da je sadašnja vlast „sposobna“.

Ocenio je da je „cela priča oko budžeta suštinski priča oko metroa“, a da kritike na račun rebalansa imaju za cilj da se „zaustavi metro i da ga, ne daj bože, izgradi Vučić“.

Vesić je rekao da je „dobra vest za sve građane jer počinje izgradnja metroa“, i da je to loša vest za sve protivnike gradske vlasti.

Vesić je rekao i da je rebalans budžeta omogućio izgradnju novih vrtića kojima je obuhvaćemo mnogo više dece, uz napomenu da „nikada više nije dece išlo u vrtiće i nikada se više vrtića nije gradilo“.

Dodao je i da će zahvaljujući rebalanskom budžeta biti uvećan i broj ličnih pratilaca kojih će biti sada 600 i istakao da za vreme prošle gradske vlasti nije bilo nijednog ličnog pratioca.

Podsetio je i da je vozni park Gradskog saobraćajnog preduzeća obnovljen, naročito ističući kupovinu elektro autobusa, i dodao da je Grad obezbedio skoro 68.000 tablet računara za beogradske đake.

Za sve to „nismo se ni dinara zadužili zato što Beograd konačno ima para“, istakao je Vesić i naveo da je spreman da uradi „ne tri, već 10 rebalansa budžeta“.

Rebalans budžeta, naveo je Vesić, dokazuje da je Beograd finansijski stabilan i da „imamo milijardu evra viška u odnosu na dug koji smo nasledili“ od prethodne gradske vlasti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari