Izgradnja prvog namenskog objekta za dnevni boravak dece i omladine ometene u razvoju, u Šekspirovoj ulici bb privodi se kraju, a prema rečima zamenika gradonačelnika Milana Krkobabića, u njega će već 1.oktobra biti useljeno oko sto štićenika, koji trenutno borave u oronulim barakama, u neposrednoj blizini.

 Za izgradnju novog objekta površine 1.600 metara kvadratnih iz gradskog budžeta utrošeno je 166 miliona dinara, dok će za opremanje biti obezbeđeno još 20 miliona dinara. Objekat će imati radionice za radno – okupacionu terapiju, fizijatrijski blok, fiskulturnu salu, učionice, zbornicu, senzornu sobu, hol za višenamense aktivnosti, trpezariju i distributivnu kuhinju, dok će u dvorištu biti nekoliko sportskih terena.

– Ovaj dnevni boravak je neka vrsta mosta koji pomaže da se premoste razlike koje nas dele od naših mladih prijatelja koji imaju određene zdravstvene tegobe i koje život nije štedeo. Na ovaj način uspostavljamo pun kontakt sa njima i vraćamo im dostojanstvo, rekao je juče zamenik grdadonačelnika tokom obilaska gradilišta u Šekspirovoj. Krkobabić je podsetio da će gradska vlast nastojati da ispuni obećanje da ubuduće na svakoj opštini bude bar po jedna dnevni boravak za osobe ometene u razvoju, ističući značaj postojanja takvih ustanova.

– Već sledeće godine, na mesto sadašnjih baraka počećemo izgradnju stacionara, u kome će trajno biti smeštena lica ometena u razvoju, starija od 18 godina, o kojima nema ko da se stara – istakao je Krkobabić.

Roditelji čija deca već borave u starom objektu u Šekspirovoj ulici, srećni su što će njihova deca uskoro imati mnogo bolje uslove.

– Doživeli smo da vidimo objekat, a našu sreću i sreću naše dece videćete kad se uselimo. Voleo bih da i ostali roditelji koji nisu obuhvaćeni ovom akcijom dožive tako nešto. Drago mi je da vidim da je ovo društvo počelo da se bavi ovakvim problemima – rekao je Zoran Božinović, čiji je sin štićenik Centra za smeštaj i dnevni boravak dece i omladine ometene u razvoju.

Budući boravak u Šekspirovoj juče su obišli i član Gradskog veća Darko Božić, sekretar za socijalnu zaštitu Vladan Đukić i direktor Centra za smeštaj i dnevni boravak dece i omladine ometene u razvoju Rajko Marin.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari