Sport vision od Beograda dobija 15 miliona evra za poklon vaučere 1Foto: Beta/Miloš Miškov

Beogradski sekretarijat za socijalnu zaštitu dodelio je ugovor za kupovinu poklon-vaučera za decu i prosvetne radnike vredan 1,8 milijardi dinara (15,2 miliona evra) kompaniji Sport vižn (Sport vision).

Glavni grad je kupio 350.000 vaučera po 6.000 dinara za svu decu do „uzrasta redovnog srednjoškolskog obrazovanja“, kao i za zaposlene i radno angažovane u predškolskim ustanovama, osnovnim i srednjim školama u Beogradu.

U odluci o dodeli ugovora navedeno je da je vrednost ugovora ista i bez i sa PDV-om jer se na nabavku vaučera ne plaća PDV shodno Zakonu o porezu na dodatnu vrednost.

Na tender je pristigla i ponuda kompanije Đak koja je 422,1 milion dinara niža od ponude Sport vižna.

I opština Novi Beograd je za prošlu Novu godinu, kada je na njenom čelu bio sadašnji gradonačelnik glavnog grada Aleksandar Šapić, kupila poklon vaučere od Sport vižna. Tada je ugovor bio dodeljen u pregovaračkom postupku i bio je vredan 176,4 miliona dinara.

Ponuda „Đaka“ vredna 1,4 milijarda dinara. Međutim, ponuda je odbijena, jer nije dostavljen original obavezujućeg pisma o namerama banke.

„Đak“ je 1. decembra preko pisarnice gradske uprave dostavio obaveštenje da je poslovnim bankama uputio zahtev za izdavanje obavezujućeg pisma o namerama za izdavanje garancije za povraćaj avansa, uz napomenu da će pismo dostaviti do 14. decembra.

Međutim, u napomenama odluke o dodeli ugovora navodi se da „kako je dopis primljena nakon isteka roka za podnošenje ponuda, isti je neblagovremen i nije bio predmet razmatranja“.

Kompanija „Intersport S trgovina“ je 10. novembra na pisarnicu dostavila deo ponude koju nije moguće dostaviti elektronskim putem. U odluci piše da firma nije putem Portala javnih nabavki pondela ostatak ponude.

U toku postupka javne nabvake nezadovoljni potencijalni ponuđač podneo zahtev za zaštitu prava. Na Portalu javnih nabavki objavljeno je da je zahtev odbijen, ali i dalje nije objavljeno rešenje Republičke komisije za zaštitu prava u postupcima javnih nabavki.

Zbog toga još uvek nije javno dostupna informacija o tome koja kompanija je podnela zahetv za zaštitu prava, niti na koje uslove tendera se žalila.

Nova ekonomija je od Republičke komisije pre pet dana tražila ovo rešenje, ali nam ono i dalje nije dostavljeno.

I pre nego što je Republička komisija odlučila po zahtevu za zaštitu prava, gradonačelnik Aleksandar Šapić najavljivao je da će „sva beogradska deca, njihovi roditelji i zapsosleni“ dobiti vaučere.

Izvor: Nova ekonomija

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari