Renovirano odeljenje za hemodijalizu u Kliničko – bolničkom centru „Dr Dragiša Mišović“ danas će nakon tri godine primiti prve pacijente. U potpuno renoviranom prostoru od 350 kvadratnih metara, u tri sale smešteno je 18 najsavremenijih aparata. Ove aparate moći će da koriste 70 hroničnih i 20 akutnih pacijenata, u dve smene primenjujući najsavremenije metode lečenja. Sredstva za renoviranje, nabavku novih aparata i dodatne opreme, obezbeđena su donacijama italijanske i češke vlade, kao i ulaganjima Grada.


Pre obnove, staro Odeljenje hemodijalize imalo je ukupno sedam dijaliznih mesta na kojima se u neodgovarajućim uslovima u jednoj sali lečilo 28 bolesnika. Renoviranjem je povećan kapacitet na 19 hemodijaliznih mesta što će doprineti rešavanju problema sa kapacitetima i povećati kvalitet lečenja.

Ministar zdravlja prof. dr Zoran Stanković, italijanski ambasador Armando Varikio, češka ambasadorka Hana Hubačkova, gradonačelnik Dragan Đilas i predsednik Skupštine grada Aleksandar Antić obišli su renovirano odeljenje u pratnji direktora KBC „Dr Dragiša Mišović“ prof. dr Radisava Šćepanovića.

– Nakon renoviranja odeljenje će moći da primi oko 80 pacijenata što je trostruko više u odnosu na raniji period. Da bi se obezbedilo potpuno funkcionisanje novih kapaciteta neophodno je zapošljavanje dodatnog osoblja. Ležanje na hemodijalizi je mučan deo života pacijenata a mi ćemo nastojati da to vreme provode u humanijim uslovima – izjavio je direktor KBC „Dr Dragiša Mišović“.

Ministar zdravlja istakao je da je ova donacija samo jedna u nizu jer je Vlada Italije već obezbedila 355 hemodijaliznih aparata.

Italijanska Vlada Klinici za urologiju poklonila je 14 aparata za hemodijalizu dok je Ambasada Republike Češke obezbedila sredstva za 19 specijalnih kreveta-fotelja.

Ambasadori Italije i Češke najavili su dalju saradnju u oblasti zdravstva i nastavak pomoći svojih država. Inače, do sada Italija je uložila 3,5 miliona evra u opremanje zdravstvenih centara dok donacije češke vlade iznose oko 1,8 miliona evra.

Predsednik Skupštine Aleksandar Antić pored 20 postojećih obećao je nova vozila koja će prevoziti pacijente na terapiju.

– Gradska uprava je već ustupila dva službena automobila a uskoro ćemo obezbediti još sedam vozila za pacijente na hemodijalizi.

„Bolnica prijateljstva“

Aleksandar Antić predložio je da se KBC „Dr Dragiša Mišović“ ubuduće naziva i „ Bolnica prijateljstva“ zahvaljujući donacijama koje su stizale iz raznih zemalja sveta.

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.