Struka protiv izmeštanja Starog savskog mosta

Ostavite komentar


  1. Nema veze sa realnoscu. Taj most tu je nepraktican i stvara usko grlo. Uskoro ce i BG na vodi promeniti saobracaj i tokove, tako da je neminovno napraviti novi.

  2. A gde je bila ta “ strucna javnost“ vise od pedeset godina dok je bilo ispod Gazele cigan-kartonsko naselje i preko puta groblje brodova i ruglo nevidjeno i neprimerno za jedan glavni grad. I toj istoj „struci“ to nije smetalo duzi niz decenija, i sada kada je neko konacno to rascistio i uzeo da sredjuje po novim urbanim potrebama, nasli se oni da im smeta!!?? Nije to nikakva struka, vec zaostali komunisti koji bi da se vrate u predhodni vek. E pa nece moci. Realnost je drugacija.

  3. Kakve veze ima konzervator-restaurator sa mostom, pa nije to slika ili freska? Koliko je širina potrebna za brodove, najbolje je videti na sajtu agencije za plovidbu „Plovput“, ili ukucati u nekom pretraživaču, a to svakako nije 45 m nego 150 m.

    1. Poštovani Nenade, Uredbom Vlade Republike Srbije o kategorizaciji međunarodnih i međudržavnih vodnih puteva („Sl. Glasnik RS“, br. 109/16), vodni put reke Save na delu toka od km 0 do km 81 ima kategoriju Va, pa uvidom u »Priručnik za plovidbu rekom Savom« koji je donela International Sava River Commision dolazimo do podatka, da je minimalni gabarit između stubova mosta 55 m. Inače i za Vašu informaciju Va kategorija plovnog puta je za brodove nosivosti 1600-3000 tona. Minimalni gabarit između stubova mosta od 150 m koji ste pomenuli je za VII kategoriju plovnog puta i za brodove nosivosti 14500-27000 tona, a te brodove sigurno nikada nećete videti na reci Savi.

Ostavite komentar


Beograd

Naslovna strana

Naslovna strana za 27. i 28. april 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Marko Nastić, di džej

Tokom svih ovih godina čitajući Danas naučio sam šta predstavlja nezavisno novinarstvo i koliko je to danas veoma retko.