Sutra blokada Južnog bulevara zbog prošlonedeljnog rušenja predratne vile 1ilustracija Foto: Društvo za ulepšavanje Vračara i Društvo za ulepšavanje Krunskog venca

Društvo za ulepšavanje Vračara i Društvo za uređenje i ulepšavanje Кrunskog venca najavili su da će sutra održati protest, blokadom ulice Južni bulevar na uglu sa ulicom Mihajla Gavrilovića, zbog rušenja vile u Internacionalnih brigada 47 .

Kako najavljuju, protest će biti održan od 10 do 12 časova i u tom periodu ulica će biti blokirana za prolazak motornih vozila.

Vračarske organizacije koje se bore protiv divljeg investitorskog urbanizma, kako su saopštile, na toj opštini traže da se hitno procesuiraju počinioci bespravnog rušenja objekta u ulici Internacionalnih brigada 47, odnosno da inspekcija i Gradska opština Vračar podnesu krivične prijave protiv investitora i izvođača radova.

Takođe, upućen je i zahtev da se na predmetnoj parceli isključivo dozvoli rekonstrukcija objekta u istim gabaritima uz očuvanje fasade.

“Zahtevamo da se obustave sve procedure (dozvole za uklanjanje objekata, odobravanje urbanističkih projekata i izdavanje građevinskih dozvola) za delove grada koji su bili pod prethodnom ili urbanističkom zaštitom dok nadležne institucije – na prvom mestu Zavod za zaštitu spomenika kulture grada Beograda – ne izvrše odgovarajuću valorizaciju i dok se ne proglasi njihova trajna zaštita ili dok se zaštita ne obezbedi odgovarajućim planskim tj. urbanističkim dokumentima”, navode u saopštenju.

Društvo za ulepšavanje Vračara i Društvo za uređenje i ulepšavanje Кrunskog venca posebno apeluju na gradske vlasti i institucije da se hitno završi rad na proglašenju Кotež-Neimara za prostornu kulturno-istorijsku celinu.

“Upućujemo poziv Vladi Republike Srbije da bez odlaganja usvoji odluku o proglašenju Кrunske ulice za prostornu kulturno-istorijsku celinu, ali i sve druge, poput Stare Palilule”, navode ova udruženja.

Upućen je i apel gradskim vlastima da se u Planu generalne regulacije izvrši osetno smanjenje parametara izgradnje u centralnim gradskim opštinama – posebno u pogledu maksimalne dozvoljene visine.

“Zahtevamo da se ukine mogućnost ozakonjenja (legalizacije) bespravno izgrađenih objekata i da nadležni organi detaljno preispitaju dosadašnji rad Sekretarijata za poslove ozakonjenja objekata”, zaključuje se u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari