Društvo za očuvanje Neimara: Najavljeno rušenje dve vile na Vračaru, tome se mora stati na put 1Foto: Društvo za ulepšavanje Vračara i Društvo za ulepšavanje Krunskog venca

Društvo za očuvanje Neimara održalo je danas protest zbog najave rušenja dve vile na Vračaru, gde investitori planiraju izgradnju višespratnica.

„Ovom trendu se mora stati na put. Sada su na udaru vila u Hadži Melentijevoj 72 i vila u Moravskoj 10. Umesto njih, investitor predlaže izgradnju višespratnih stambenih objekata“, navodi se u saopštenju novoosnovanog Društva.

Podršku ovom Društvu, dali su i Društvo za uređenje i ulepšavanje Krunskog venca i Udruženje Topolska, koji se bore protiv investitorskog urbanizma.

„Višespratni objekti, koji bi bili izgrađeni, svojim gabaritima, materijalizacijom i po tipologiji gradnje potpuno odudaraju od ambijentalne celine naselja Kotež Neimar“, dodaje se u saopštenju.

Obe vile izgrađene 1927.godine valorizovane su od strane Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda kao vredni objekti.

Društvo za očuvanje Neimara zahteva da Sekretarijat za urbanizam i građevinske poslove odbije zahtev investitora za rušenje ove dve vile, kao i da odbije zahtev za izdavanje građevinske dozvole za izgradnju višespratnih stambenih objekata na parcelama.

Takođe, traži se i da Ministarstvo kulture na dnevni red Vlade Srbije hitno stavi Odluku kojom se Neimar utvrđuje za prostorno kulturno-istorijsku celinu od posebnog značaja, što će učiniti ovaj deo grada trajno zaštićenim od investitorskog uništavanja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari